22 juli 2022

Kina kräver vapenvila i Ukraina

Alla parter i konflikten borde "sätta sig ner, lugna ner sig" och återuppta samtalen, har Qin Gang, Pekings ambassadör i USA sagt. Kina vill ha ett återupptagande av samtalen mellan alla parter som är inblandade i konflikten, inklusive USA och Nato, sade Kinas ambassadör på onsdagen när han talade vid Aspen Security Forum i Colorado.
Qin sa att den pågående konflikten i Ukraina kan "spilla över" och orsakar "flera kriser", inklusive en ekonomisk nedgång, en tillströmning av migranter och energi- och livsmedelsbrist.

"Så vad Kina kräver är omedelbar vapenvila, återupptagande av fredssamtalen. Alla inblandade parter bör vara engagerade, inklusive Ryssland och USA och dess NATO-allierade”, sa ambassadören.

Han uppmanade sidorna att "sätta sig ner, lugna ner sig för att hitta en väg ut ur [dilemmat]" som skulle baseras "på principen att tillmötesgå varandras legitima farhågor."

"Endast genom att göra det kan vi uppnå fred och kan vi återställa säkerheten i Europa som borde vara stabil, bör vara heltäckande, bör vara balanserad, effektiv och hållbar", sa diplomaten och tillade att denna ståndpunkt delas av andra utvecklingsländer.

Enligt ambassadören anser Peking att "nationell suveränitet och alla länders territoriella integritet måste respekteras" och att "alla länders legitima säkerhetsproblem måste tas på allvar."

Ukrainas utrikesminister Dmitrij Kuleba förklarade att fredsförhandlingar med Moskva skulle vara vettiga först efter Rysslands nederlag på slagfältet. Genom att säga det upprepade han uttalandena från EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell, som hävdade att "det här kriget [i Ukraina] kommer att vinnas på slagfältet."

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Marija Zacharova svarade på Kulebas uttalande med att säga att den ukrainska regeringen inte sökte fred för landet och istället för att prata med Ryssland valde att stämma in i Washingtons "melodi".

Kremls talesman Dmitrij Peskov har tidigare anklagat USA och dess allierade för att "aktivt satsa på fortsatt krig" och för att inte tillåta Kiev "att tänka, prata om eller diskutera fred."

Moskva och Kiev inledde fredsförhandlingar fyra dagar efter starten av den ryska militäroffensiven i Ukraina i slutet av februari. Sidorna har hållit flera omgångar av personliga möten i Vitryssland och sedan fortsatt samtalen via videolänk. I slutet av mars träffades delegationerna från Ryssland och Ukraina igen, i Istanbul. Sedan dess har samtalen dock strandat.

rt.com (förbjuden i EU)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.