30 apr. 2022

USA:s falska uppgifter om Ukrainakrisen (1)

I Kina lever minnena av Japans bakteriologiska krigföring (enhet 731) under andra världskriget.
Enheten togs senare över av USA och biovapen sattes in i Koreakriget.

PEKING, 29 april (Xinhua) - Under en tid har USA och några andra länder samt Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) spridit desinformation om Kinas inställning till Ukraina-situationen och gjort grundlösa anklagelser om att attackera och smutskasta Kina.

Lögnerna, att blanda ihop rätt och fel, är ett försök att vilseleda världen. Kinas ståndpunkt i Ukrainafrågan är öppen, objektiv och rättvis.

Några exempel på hur desinformationen förhåller sig till verkligheten presenteras nedan för att hjälpa världen att förstå vad som verkligen händer.

Lögn 1: En amerikansk underrättelserapport sa att Kina lovat Ryssland att  inte hindra Ryssland från att vidta åtgärder i Ukraina, samtidigt som man bad Ryssland att inte göra det före slutet av vinter-OS i Peking. Det sades också att Ryssland har bett Kina om hjälp, inklusive vapen och annan utrustning.

Verklighetskontroll: Ryssland är ett suveränt land som självständigt väger, beslutar och genomför sin utrikespolitik utifrån sin egen strategi och sina egna intressen. Det finns inget behov av att söka Kinas samtycke i förväg. Faktum är att amerikanska tjänstemän har erkänt att det inte finns några bevis för att Kina ger militärt stöd till Ryssland.

◆ Den 14 mars 2022 berättade Rysslands presidents pressekreterare Dmitrij Peskov för reportrar att Ryssland hade potential att genomföra en operation i Ukraina och inte hade begärt hjälp från andra länder.

https://ria.ru/20220314/ukraina-1778071724.html

◆ Enligt medieuppgifter kom uppgifterna som New York Times rapporterat från  en högt uppsatt tjänsteman Vita husets nationella säkerhetsråd. Det var falska nyheter som medvetet spreds av USA för att misskreditera Kina, avleda allmänhetens uppmärksamhet och lägga skulden på skulden.

https://world.huanqiu.com/article/4777H2eyHqM

◆ Enligt NBC News släppte amerikanska underrättelseofficerare information om konflikten mellan Ryssland och Ukraina trots att den inte var "helt säker", och vissa påståenden, som att Kina övervägde att ge militär hjälp till Ryssland, hittades på. Detta visar att USA agerade "förebyggande" för att vinna "informationskriget" mot Ryssland.

https://www.nbcnews.com/politics/national-security/us-using-declassified-intel-fight-info-war-russia-even-intel-isn't-rock-rcna23014

◆ I ett tal till media den 22 mars 2022 erkände USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan att han inte hade sett några bevis för att Kina tillhandahöll militär utrustning till Ryssland.

https://www.reuters.com/world/china/us-has-not-seen-china-providing-military-equipment-russia-white-house-2022-03-22/

◆ Den 30 mars 2022 sade Pentagons talesman John F. Kirby att USA inte ser några tecken på kinesiskt militärt bistånd till Ryssland.

http://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/2983648/pentagon-press-secretary-john-f-kirby-holds-a-press-briefing-march-30-2022/

Lögn 2: Kinas och Rysslands gemensamma uttalande den 4 februari i år vittnar om Kinas stöd till Ryssland i Ukrainafrågan. Det gemensamma uttalandet är ett "dolt stöd" för Rysslands "invasion" av Ukraina.

Verklighetskontroll: I februari förra året gjorde Kina gemensamma uttalanden med ett antal ledare som deltog i invigningen av vinter-OS i Peking. USA:s tolkning av det gemensamma uttalandet mellan Kina och Ryssland taget är ur sitt sammanhang och är en del av en smutskastningskampanj.

◆ Under vinter-OS i Peking besökte många utländska ledare Kina. Kina gjorde gemensamma uttalanden med Kirgizistan, Argentina, Ecuador, Mongoliet, Pakistan, Papua Nya Guinea och andra länder för att uttrycka ömsesidigt stöd i frågor som rör varandras kärnintressen och belysa gemensamma ansträngningar för att upprätthålla multilateralismen.

◆ I sitt gemensamma uttalande uppmanar Kina och Ryssland alla stater att kämpa för mänsklighetens gemensamma värderingar om fred, utveckling, rättvisa, rättvisa, demokrati och frihet, respektera folkens rätt att självständigt bestämma sina länders utvecklingsvägar och staternas suveränitet och säkerhets- och utvecklingsintressen, för att skydda det FN-centrerade internationella systemet. och den internationella rättsbaserade internationella ordningen, eftersträva verklig multilateralism med FN och dess säkerhetsråd som spelar en central och samordnande roll, främjar mer demokratiska internationella förbindelser och säkerställer fred, stabilitet och hållbar utveckling över hela världen.

◆ I det gemensamma uttalandet efterlyser Kina och Ryssland en ny modell för förbindelser mellan de stora länderna på grundval av ömsesidig respekt, fredlig samexistens och samarbete som alla parter vinner på, och bekräftar att de nya mellanstatliga förbindelserna mellan Kina och Ryssland är överlägsna militära och politiska allianser från det kalla krigets tid, och att stärkandet av det bilaterala strategiska samarbetet varken är inriktat på tredjeländer eller påverkas av förändringar i tredjeländer eller den förändrade internationella miljön.

◆ Förhållandet mellan Kina och Ryssland är inte en allians och bygger inte på konfrontation med någon tredje part. Det skiljer sig från USA:s praxis och ett litet antal andra västländer som håller fast vid  kallakrigs-tänkande och vän-eller-fiende-dikotomi för att dra ideologiska skiljelinjer, bilda så kallade "allianser" och "klickar" och bedriva blockpolitik för att skapa konfrontation och splittring.

Lögn 3: Kina hjälper Ryssland att sprida desinformation om att "USA har biologiska vapen i Ukraina".

Verklighetskontroll: USA gör detta i syfte att avleda allmänhetens uppmärksamhet. Enligt offentliga uppgifter har USA bedrivit mer biomilitär verksamhet än något annat land i världen. Det är också det enda land som har använt biologiska och kemiska vapen i flera krig, och det enda land som motsätter sig inrättandet av en multilateral kontrollmekanism för konventionen om biologiska vapen (BWC), en offentlig ståndpunkt som USA har hållit i mer än två decennier.

◆ USA:s försvarsdepartement kontrollerar 336 biologiska laboratorier i 30 länder. De ärvde "djävulens arv" från enhet 731, den ökända grenen av den japanska armén under aggressionskriget mot Kina, och genomförde forskning och utveckling av biologiska vapen i Fort Detrick. Trots att traktaten om förbud av biologiska vapen (BWC) trädde i kraft 1975 fortsatte USA med sådan verksamhet. I mer än 20 år är USA det enda land som motsätter sig inrättandet av en multilateral kontrollmekanism för BWC och hävdar att "den traditionella metoden ...  inte är en fungerande struktur för biologiska vapen" och  att "(utkastet till protokoll för BWC) skulle äventyra den nationella säkerheten och konfidentiell affärsinformation".

Som statspart till BWC är Förenta staterna skyldigt att klargöra frågor som rör det internationella samfundet i enlighet med artikel V i konventionen.

http://m.stdaily.com/guoji/xinwen/202203/c679761bfe7c44898178ee7ff0a271f1.shtml

◆ I det arbetsdokument som Förenta staterna överlämnade till mötet mellan de stater som var parter i BWC i november 2021 medgav Förenta staterna att landet har 26 biolaboratorier i Ukraina. Enligt faktabladet som släpptes av USA:s försvarsdepartement i mars 2022 stöder USA 46 anläggningar i Ukraina.

https://meetings.unoda.org/section/bwc-msp-2020-documents/

https://media.defense.gov/2022/Mar/11/2002954612/-1/-1/0/FACT-SHEET-THE-DEPARTMENT-OF-DEFENSE'S-COOPERATIVE-THREAT-REDUCTION-PROGRAM-BIOLOGICAL-THREAT-REDUCTION-PROGRAM-ACTIVITIES-IN-UKRAINE.PDF

◆ I avtalet mellan Förenta staternas försvarsdepartement och Ukrainas hälsoministerium om samarbete på området för förebyggande av spridning av teknik, patogener och expertis som skulle kunna användas vid utveckling av biologiska vapen som undertecknades av de två länderna den 29 augusti 2005 anges tydligt att det amerikanska försvarsdepartementets företrädare ska ha rätt att delta i all relaterad verksamhet vid anläggningar i Ukraina; Alla farliga patogener i Ukraina skall förvaras vid utvalda laboratorier. Ukraina ska dela med sig av uppgifter från det berörda övervakningsnätverket till USA, överföra begärda kopior av farliga patogenstammar till USA och undanhålla information som från USA:s sida betecknas som "känslig" från offentliggörande.

https://dontspeaknews.com/2022/02/24/the-secret-us-bioweapons-labs-in-ukraine-and-georgia/

https://www.state.gov/wp-content/uploads/2019/02/05-829-Ukraine-Weapons.pdf

◆ Den 8 mars 2022 erkände USA:s statssekreterare för politiska frågor Victoria Nuland vid en utfrågning i senaten att "Ukraina har biologiska forskningsanläggningar, som vi faktiskt nu är ganska oroade över att ryska styrkor kan försöka få kontroll över, så vi arbetar med ukrainarna om hur de kan förhindra att något av dessa forskningsmaterial faller i händerna på ryska styrkor om de närmar sig."

https://www.youtube.com/watch?v=ydSf57SRtcQ

◆ Den 10 mars 2022 sa Tucker Carlson, Fox News Channel-värd, att den amerikanska regeringen finansierar hemliga biolaboratorier i Ukraina för att bedriva forskning om farliga patogener. Enligt honom har den amerikanska regeringen upprepade gånger förnekat påståendet och kallat det rysk desinformation, och det amerikanska folket har ljugits för. Men den amerikanska regeringstjänstemannen med ansvar för Ukraina har bekräftat att informationen om USA:s finansiering av biolaboratorier i Ukraina helt enkelt är sann.

https://www.foxnews.com/transcript/tucker-the-pentagon-is-lying-about-bio-labs-in-ukraine

◆ Den 18 mars 2022 släppte den bulgariska journalisten Dilyana Gaytandzhieva ett "undersökande material" om samarbetet mellan USA och Ukraina, som avslöjade en betydande mängd detaljer om biologiskt forskningssamarbete mellan de två länderna. Till exempel är den ukrainska regeringen förbjuden att offentliggöra känslig information om Pentagons program för biolaboratorier; Pentagon har beviljats tillgång till vissa statshemligheter i Ukraina i samband med projekten enligt deras avtal och Ukraina är skyldigt att överföra farliga patogener till USA:s försvarsdepartement för biologisk forskning.

http://news.cri.cn/2022-03-25/d8399086-f156-53eb-dec6-3a9a5dbf3164.html

William Scott Ritter, en före detta FN-vapeninspektör i Irak och tidigare underrättelseofficer för USA:s marinkår, sade i en intervju att "Det finns ett absolut krav på stränga förtroendeskapande utredningar av vad USA gjorde (i de USA-ledda biolaboratorierna i Ukraina), så att världen kan vara säker på att USA arbetar inom ramen (för BWC)".

https://www.news.cn/world/2022-03/31/c_1128521601.htm

◆ Under Koreakriget genomförde den amerikanska militären hemliga bakteriekrigsoperationer i norra Nordkorea och vissa delar av nordöstra Kina. Amerikanska plan tappade virusbärare som insekter och råttor infekterade med yersinia pestis och vibrio kolera. Under Vietnamkriget sprutade USA ut cirka 20 miljoner gallon defolianter (giftiga kemikalier som Agent Orange) i Vietnam, dödade 400 000 vietnameser och lämnade 2 miljoner som lider av cancer och andra sjukdomar.

◆ USA har spridit offentligt eller genom USA-finansierade icke-statliga organisationer desinformation om Iraks och Syriens användning av kemiska och biologiska vapen. I en intervju med Al Jazeera 2011 erkände USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell inför allmänheten att Iraks innehav av kemiska och biologiska vapen var falsk information. Den amerikanska regeringen har länge varit huvudsponsor för White Helmets och har instruerat organisationen att släppa flera falska videor av den syriska regeringen med kemiska vapen.

http://www.aljazeera.com.com/amp/news/2021/10/18/stain-on-powells-record-lies-to-the-un-about-iraqs-weapons

http://en.people.cn/n3/2021/1119/c90000-9922089

Lögn 4: Kina förstärker rysk propaganda genom att hävda att "USA och Nato orsakade Ukrainakrisen".

Verklighetskontroll: Människor med insikt i det internationella samfundet har offentligt varnat många gånger om de möjliga återverkningarna av USA:s ständiga påtryckningar för Natos östutvidgning.

◆ År 1990 lovade USA:s dåvarande utrikesminister James Baker under sitt möte med Michail Gorbatjov tydligt att Nato inte kommer att röra sig "en enda tum österut". Men under USA:s dominans har Nato expanderat österut fem gånger sedan 1999, ökat sitt medlemskap från 16 till 30 och avancerat mer än 1 000 kilometer österut ända upp till ryska gränser, vilket har skapat en C-formad omringning av Svarta havet.

◆ Ett dokument som avslöjades av National Archives of Great Britain visade att USA:s representant hade lovat i förhandlingar då att Nato inte skulle expandera österut vare sig formellt eller inofficiellt.

https://www.tellerreport.com/news/2022-02-18-spiegel--the-west-in-a-1991-document-declared-the-unacceptability-of-nato-expansion-to-the-east.r1bJ_VK6kq.html

◆ Ryssland har i åratal föreslagit en dialog med Förenta staterna om ett europeiskt säkerhetsinitiativ, för att sedan ignoreras av USA. 2021 erbjöd sig Ryssland flera gånger att förhandla och underteckna ett fredsavtal med Nato, men fick avslag av USA och Nato.

◆ Förenta staterna och Nato stärkte det militära biståndet till Ukraina, samtidigt som de var fullt medvetna om Rysslands säkerhetsproblem, och hjälpte landet att utbilda militär personal.

Enligt amerikanska medieuppgifter sade tidigare amerikanska tjänstemän att USA har tillhandahållit en stor mängd avancerad militär utbildning för ukrainska elitsoldater och specialstyrkor. Sedan 2015 har CIA genomfört en serie intensiva militära utbildningar i Ukraina med vapen, landnavigering och kamouflagetekniker. Programmet, som började under president Barack Obama, utvidgades under president Trump och utvidgades ytterligare under Bidenadministrationen.

Enligt kanadensiska medieuppgifter har den kanadensiska försvarsmakten (CAF) spenderat mer än 890 miljoner amerikanska dollar på att utbilda ukrainska soldater sedan 2014, inklusive mer än 30 000 ukrainska trupper utbildade i Zolochiv mellan februari 2019 och februari 2022.

https://world.huanqiu.com/article/47Zcn5zwlLa

◆ Den 12 april 2022 bekräftade Storbritanniens försvarsminister James Heappey att den brittiska militären skulle utbilda ukrainska soldater i Storbritannien.

https://3w.huanqiu.com/a/9eda3d/47ajbHTJ5hS?agt=8

https://www.mirror.co.uk/news/politics/ukrainian-soldiers-arrive-uk-days-26692082

◆ CIA har länge utbildat medlemmar av "Azovbataljonen" på en hemlig plats i södra USA. Sedan 2014 har USA och Ukraina konsekvent röstat emot förslag till resolutioner om att bekämpa "nynazism" i FN. År 2015 hävde representanthuset för den amerikanska kongressen förbudet mot finansiering av "Azovbataljonen" och gav en stor mängd militärt stöd till Ukraina. I en rapport som släpptes 2018 av Atlantic Council, en amerikansk tankesmedja, sades att "Azovbataljonen" var bland mottagarna av vapen och utrustning som USA tillhandahöll Ukraina.

◆ Den tidigare utrikesministern Henry Kissinger sa i en artikel publicerad i Washington Post 2014 att "alltför ofta framställs ukrainarfrågan som en uppgörelse: huruvida Ukraina ansluter sig till öst eller väst. Men om Ukraina ska överleva och frodas får det inte vara någondera sidans utpost mot den andra - den ska fungera som en bro mellan dem."

https://www.washingtonpost.com/opinions/henry-kissinger-to-settle-the-ukraine-crisis-start-at-the-end/2014/03/05/46dad868-a496-11e3-8466-d34c451760b9_story.html

◆ George Kennan, framliden amerikansk diplomat och observatör av Sovjetunionen, skrev i New York Times 1997 att "en utvidgning av Nato skulle vara det mest ödesdigra misstaget i amerikansk politik under hela tiden efter kalla kriget".

https://world.huanqiu.com/article/46wKCk9TxKL

◆ Den tidigare amerikanska senatorn Bill Bradley sa att "den grundläggande blunder som USA gjorde i slutet av 80-talet, början av 90-talet var Nato:s expansion".

https://ms-my.facebook.com/Progressives4DenRep/videos/bill-bradley-says-nato-expansion-unnecessary-in-2008/4799246893521243/

John Mearsheimer, en amerikansk statsvetare, påpekade att "västvärlden bär huvudansvaret för vad som händer i dag. Det var till stor del ett resultat av ett beslut i april 2006 att göra Ukraina och Georgien till en del av Nato". Han sa: "Här pratar jag om väst, vi tog en pinne och vi petar björnen i ögat ... Och björnen kommer inte att le och skratta åt det du gör. Den björnen kommer förmodligen att slå tillbaka, och det är precis vad som händer här.

https://m.guancha.cn/MiErSiHaiMo/2022_03_12_629948.shtml

◆ I en artikel i New York Times den 21 februari 2022 påpekade Thomas Friedman att USA och Nato inte var oskyldiga åskådare i Ukrainakrisen, och att USA:s beslut om Natos utvidgning har lagt till en "enorm logg" till konflikten i Ukraina.

https://www.chinanews.com.cn/gj/2022/03-06/9693915.shtml

◆ I ett tal den 28 februari 2022 nämnde den amerikanska senatorn Bernie Sanders kubanska missilkrisen 1962 som ett exempel och sade att Kennedy-administrationen ansåg att Sovjetunionens utplacering av missiler på Kuba 15 mil från USA:s kust var ett oacceptabelt hot mot USA:s nationella säkerhet. Han ifrågasatte om någon verkligen tror att Förenta staterna inte skulle ha något att säga om Mexiko, Kuba eller något land i Central- eller Latinamerika vill bilda en militär allians med en amerikansk motståndare, och att kongressledamöter skulle ställa sig upp och säga: "Ja, du vet, Mexiko är ett självständigt land, och de har rätt att göra vad de vill"?

https://www.youtube.com/watch?v=ydL3cHVyRNc

◆ Den tidigare amerikanska kongressledamoten Tulsi Gabbard sa i en intervju att om Joe Biden helt enkelt hade lovat att inte inkludera Ukraina i Nato skulle kriget ha förhindrats.

https://www.youtube.com/watch?v=OF5oPNjMZw4


◆ Efter andra världskriget blev "proxykrig" ett viktigt alternativ för USA att ingripa i andra länders angelägenheter. Ukrainakrisen som manipulerats av USA och Nato är ett "proxykrig". Den tidigare brittiske parlamentarikern George Galloway sade att Förenta staterna är berett att låta Ukraina kämpa till sista droppen av sitt blod.

https://chinese.cri.cn/2022/04/14/ARTIe6oeOKMflgc2uBcYy97H220414.shtml?spm=C09605.PYGuJ2ZGcYXi.S86169.5

◆ Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu sade i en intervju med CNN att det finns länder i Nato som vill att Ukrainakrisen ska fortsätta, de ser den fortsatta krisen som en försvagning av Ryssland och de bryr sig inte så mycket om situationen i Ukraina.

https://english.alarabiya.net/News/world/2022/04/21/Turkey-s-FM-says-some-NATO-allies-want-longer-Ukraine-war-to-weaken-Russia

Francis Boyle, professor i internationell rätt vid University of Illinois i USA, sade att det grundläggande problemet med konflikten mellan Ryssland och Ukraina ligger i den ständiga östutvidgningen av det USA-ledda Nato. Biden bör offentligt meddela att Ukraina inte kommer att gå med i Nato och Nato kommer inte att expandera, vilket kan leda till ett genombrott i den nuvarande situationen.

http://www.chinadaily.com.cn/a/202203/28/WS62414e32a310fd2b29e53b05.html

◆ Den 11 april 2022 sa Martin Jacques, en välkänd brittisk forskare, att den nuvarande situationen i Ukraina är en produkt av USA:s kalla krigs-mentalitet och fortsatta främjande av Nato-expansion. Det har drivit inte bara Ukraina utan hela Europa till frontlinjen för konfrontationen mellan USA och Ryssland.

https://tv.cctv.com/2022/04/12/VIDEbVFLVHLQn1SyN1m4RWxr220412.shtml

Kishore Mahbubani, grundande dekanus för Lee Kuan Yew School of Public Policy vid National University of Singapore, påpekade att tragedin i Ukrainakonflikten är att den väpnade konflikten kunde och borde ha förhindrats och att besluten om Natos utvidgning drevs av usa:s inrikespolitiska kortsiktiga intressen.

https://china-environment-news.com/2022/03/23/ukraine-war-where-are-the-peacemakers/

◆ Den spanske politiske analytikern Manolo Monereo sade att Ukrainakonflikten har dominerats av USA hela tiden, medan dess europeiska allierade bara spelar sin roll som en del av Nato.

https://www.elviejotopo.com/topoexpress/ucrania-y-la-gran-transicion-geopolitica-y-civilizatoria/

◆ Yunus Sonnell, en turkisk expert på internationella frågor, sade att krisen bröt ut mellan Ryssland och Ukraina på ytan, men dess rot ligger i USA:s försök att upprätthålla den enpolära internationella ordningen som den globala hegemoniska makten och att pressa Rysslands bostadsutrymme genom Natos östutvidgning.

https://content-static.cctvnews.cctv.com/snow-book/index.html?item_id=8024464082319901938

https://www.archyde.com/turkish-expert-on-international-affairs-ukrainian-crisis-is-rooted-in-u-s-hegemony-russian-ukrainian-foreign-ministers-meeting-is-a-positive-attempt-to-resolve-the-crisis-through-diplomatic-means_/

◆ Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sade att kriget hade kunnat undvikas om Nato hade tagit till sig varningarna bland sina egna ledare och tjänstemän under årens lopp om att dess östutvidgning skulle leda till större, inte mindre, instabilitet i regionen.

https://www.reuters.com/world/africa/safricas-ramaphosa-blames-nato-russias-war-ukraine-2022-03-17

https://7news.com.au/news/conflict/nato-could-have-avoided-war-south-africa-c-6107191

Doraisamy Raja, generalsekreterare för Indiens kommunistiska parti, påpekade i en artikel i Indian Express att den nuvarande konflikten mellan Ryssland och Ukraina har sin grund i den militära alliansens-Natos expansiva logik.

https://indianexpress.com/article/opinion/columns/nato-is-a-danger-to-world-peace-it-must-go-russia-ukraine-world-war-soviet-union-7854544/

◆ År 1992, när den dåvarande ryske presidenten Boris Jeltsin gjorde sina första besök i Kina och USA efter Sovjets upplösning, kom länderna överens om att inte betrakta varandra som motståndare, vilket i princip satte Rysslands bilaterala förbindelser med Kina och USA på samma nivå.

Under de senaste trettio åren har förbindelserna mellan Kina och Ryssland gjort stora framsteg, men de ytgör fortfarande ingen allians och bygger inte på konfrontation med inriktning på tredjeländer. Samtidigt glider förbindelserna mellan USA och Ryssland in i ett nytt kallt krig.

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.