21 apr. 2022

Ryssland upprustar sitt yttersta försvar


Ryssland har framgångsrikt provskjutit sin nya interkontinentala missil RS-28 Sarmat. Uppskjutningen gjordes från kosmodromen Plesetsk i norra delen av landet, rapporterade militären på onsdagen.

Testuppskjutningen var den första i en serie försök som krävs för att utrusta Rysslands strategiska styrkor med  det nya vapnet.

Missilen flög över hela landet och landade vid en testplats i Rysslands Fjärran Östern, träningsfältet Kura  på Kamtjatkahalvön, sade militären.

Den nya silobaserade strategiska missilen kommer att ersätta R-36M/R-36M2 Voevoda ICBM. Jämfört med sin föregångare kan Sarmat bära fler vapen och utrustas med nya typer av stridsspetsar, inklusive "hypersoniska glidarenheter", noterade militären.

President Vladimir Putin kallade uppskjutningen en "händelse av stor betydelse" för Ryssland och gratulerade militären till den framgångsrika provuppskjutningen.

"Det nya systemet har högsta taktiska och tekniska egenskaper och kan penetrera alla moderna antimissilförsvar. Den har inga analoger i världen och kommer inte att ha några på länge", sade Putin.

Detta verkligt unika vapen kommer att stärka potentialen hos våra väpnade styrkor, på ett tillförlitligt sätt säkerställa Rysslands säkerhet från yttre hot och få de som försöker hota oss i en atmosfär av rasande aggressiv retorik.

Filmer från uppskjutningen som släppts av Rysslands militär visar att missilen lämnar sin silo, själv korrigerar sig bana och försvinner i fjärran.

Försöken med den nya missilen förväntas slutföras senare i år.

rt.com

PS. Enklaste sättet att trots EU:s censur ta del av nyheter i RT.com är att installera en liten app som heter Psiphon Pro och är gratis. Här versionen för windows 10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.