22 jan. 2022

Tyskland vägrar leverera vapen till Ukraina

Tyskland vägrar till skillnad från bl.a. USA och Storbritannien skicka vapen till den styrande regimen i Ukraina.

Utrikesminister Annalena Baerbock säger att vapenexport till Ukraina inte är en bra idé just nu. Dessutom har Tyskland stoppat ett försök från det krigsaktivistiska Estland att reexportera tyska vapen till Ukraina.

Tyskland upprepar pliktskyldigast alla de vanliga Nato-harangerna mot Rysslands "aggression" i Ukraina. Men när det kommer till vapenexport säger alltså Tyskland nej.

"Vi är beredda att föra en seriös dialog med Ryssland för att desarmera den mycket farliga situationen just nu eftersom diplomati är den enda gångbara vägen", sa Baerbock till reportrar när hon besökte Kiev i måndags.

Både USA och Storbritannien levererar och vill i vanlig ordning inte missa en chans till krig. Först hette det att endast icke-dödliga vapen skulle levereras, sedan bara "defensiva" och nu levereras i stort sett allt utom kärnvapen.

I sitt koalitionsavtal enades SPD, De gröna och de nyliberala fridemokraterna (FDP) om en restriktiv vapenexportpolitik som inte tillåter några vapenleveranser till krisregioner.

Baerbock sa också att hennes regerings beslut om vapen hade en historisk dimension - en hänvisning till Tysklands invasion av Sovjetunionen under andra världskriget. För att inte tala om den under och efter första världskriget. Om man begränsar sig till 1900-talet.

Tyskland är fortfarande en av världens främsta vapenproducenter och exportörer, med en försäljning som ökade med 21 % från 2016 till 2020, enligt Stockholm International Peace Research Institute. Dess största kunder var Sydkorea, Algeriet och Egypten.

Under 2020 och under första halvåret 2021 godkände Tyskland 97 exportavtal med Ukraina på totalt 5,2 miljoner euro (5,8 miljoner dollar), enligt regeringsrapporter. Dessa var mestadels s k sidovapen, dykutrustning och kommunikationsanordningar.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, FDP:s ordförande för försvarskommittén och en motståndare till vapenleveranser till Ukraina, vill att gränsen mellan "defensiva" och andra vapen  borde "omprövas". T ex pansarvärns- och luftvärnsvapen kan också användas offensivt.

Tysklands tidigare regering, ledd av Kristdemokraterna (CDU), gjorde ett vagt åtagande gentemot USA att straffa Ryssland för eventuell aggression. Nu i opposition kritiserar några CDU-medlemmar den nya regeringen för att "gömma sig bakom" sin restriktiva vapenkontrollpolitik.

– Vi kan inte avslå Ukrainas begäran om defensiva vapen som kan avvärja en eventuell rysk attack, säger Henning Otte, som sitter i förbundsdagens försvarskommitté för CDU.

Däremot tycks stämningarna i den styrande koalitionen tala för att använda nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland, tex att stoppa Nord Stream 2 som både De gröna och FDP är emot.

Deutsche Welle m fl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.