26 jan. 2022

Ryssland korrigerar sitt ultimatum

Ryska federationen har "ändrat nivån" på kraven för Natos icke-expansion, heter det i en rapport från diskussionsklubben Valdaj där biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov deltagit.

De nya formuleringarna syftar uppenbarligen till att göra det lättare för USA att godta Rysslands krav på att hejda Nato:s expansion in på f d sovjetterritorium.


Moskva är redo att överväga en lösning som innebär att Nato antingen drar tillbaka formeln för sitt toppmötet i Bukarest 2008, enligt vilken Ukraina och Georgien kommer att bli medlemmar i Nato, eller att USA förpliktar sig att aldrig rösta för Ukrainas och andra länders inträde i den nordatlantiska alliansen.

Detta uppgavs av den ryska federationens biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov i diskussionsklubben Valdaj, rapporterar TASS.

"Denna välkända formeln från Bukarest-toppmötet, att Ukraina och Georgien kommer att bli medlemmar i Nato bör uteslutas", enligt Rjabkov, "och ersättas av ett samförstånd att detta aldrig kommer att hända. Eller alternativt, om USA antar ett ensidigt åtagande i en juridiskt bindande form att de aldrig kommer att rösta för Ukrainas och andra länders inträde i Nato, är vi redo att överväga det här alternativet”, sa Rjabkov.

Enligt honom kommer Moskva att göra allt för att stoppa fortsättningen av Ukrainas integration i den nordatlantiska alliansen. Rjabkov noterade att Kreml är rädd att Ukraina kan gå med i Nato även utan att erhålla en formell status som medlem i organisationen. Han säger att det handlar om Rysslands säkerhetsintressen. 

"Vi kommer att göra vårt bästa för att vända denna situation, återbalansera den här situationen genom diplomatiska kanaler. Och utkasten till dokument som föreslogs USA är exakt den väg som måste tas för en diplomatisk lösning”, sa Rjabkov.

Samtidigt uppges pressekreteraren för Rysslands president Vladimir Putin Dmitrij Peskov ha sagt att  Ryssland nu observerar Natos "invasion" av Ukraina, eftersom alliansen påstås ha sin infrastruktur, instruktörer, vapenlager i Ukraina och tränar den ukrainska militären.

Källa: TASS

Storbritannien, Kanada, Sverige, Schweiz, USA skapa fond för att "återintegrera" Krim och Donbass

Storbritannien, Kanada, Sverige, Schweiz och USA planerar att skapa en fond i slutet av januari 2022 för att hjälpa Ukraina med finansiering på 438 miljoner SEK över tre år.

"Vi talar om skapandet av en internationell fond 'Partnership for a Strong Ukraine.' Detta är ett gemensamt initiativ från Storbritannien, Kanada, USA, Schweiz och Sverige. Den officiella starten av fondens arbete är planerad denna månad. Avtalet ska undertecknas den 31 januari," uppger "ministeriet för återintegration av tillfälligt ockuperade territorier" (läs: Krim och Donbass).

Målet med fonden är bl.a. att "öka motståndskraften hos de samhällen som drabbats av rysk aggression" och förbereda "en smidig och obehindrad social, ekonomisk och politisk återanpassning av de tillfälligt ockuperade områdena".

Det sägs inget i avtalet om att Kiev grovt har försummat sina förpliktelser enligt Minsköverenskommelserna och dessutom vidtagit en rad nya åtgärder för att cementera klyftorna som ligger till grund för inbördeskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.