21 jan. 2022

Konsten att ljuga utan att blinka

På Antony Blinkens presskonferens idag kunde man studera den statliga lögnen i sin prydno. Blinken sa bl.a. att Ryssland är kan komma att genomföra en statskupp i Ukraina.

Vem genomförde en statskupp 2014 och jagade iväg den folkvalde presidenten med kulspruteskyttar?

Blinkens beskrivning av händelserna 2014 är kort och gott "rysk aggression".
Han låtsas då okunnig om de provocerande slag mot de rysktalande  som den hel-, halv- och kvartsfascistiska regimen utdelat. Idag efter sju år har ryskan (som talas av en majoritet) sämre ställning
än "ursprungsbefolkningarnas" (bl.a. krimtatarernas) språk. Nyligen stiftades förbud att trycka böcker och tidningar på ryska. Det får fortsättningsvis bara ske om skrifterna först tryckts på ukrainska.

I dagarna uppmanade "president" Zelenskij att de som sympatiserar med Ryssland att "åka hem". Två broderfolk ska till varje pris resas mot varandra.

I förlängningen ser vi etnisk rensning och folkmord - som redan pågår bl.a. därigenom att man stängt av vattnet till Krim.

Inför hotet om en fullskalig offensiv mot LNR/DNR ter sig den ryska uppladdningen vid gränsen fullt begriplig.

Blinken talade om USA:s militärhjälp och kallade den strikt "defensiv". Det är en lögn. Bl.a. har ukrainska kommandos tränats i läger i Texas på att "döda ryssar". Amerikanska Javelinmissiler, utprovade i amerikanska angreppskrig i Afghanistan, Libyen, Syrien och Irak, är nu i händerna på
ukrainska styrkor liksom turkiska attackdrönare Bayraketar.

Istället för att prata "rysk aggression" borde västsidan leva upp till sina åtaganden i Minskavtalet, som Tyskland och Frankrike står som garanter för. På sju år har inga framsteg gjort, men tusentals brott mot avtalet och vapenvilan.

Blinken upprepar x gånger frasen om varje stats rätt att välja säkerhetspolitik. Men när det kommer till kritan anser USA att andra inte har rätt till sin egen säkerhetspolitik. Så ifrågasatte Vita huset offentlig Kazakstans rätt att inkalla ODKB-trupper för att stoppa en våldsam "färgrevolution".

USA ingrep också när Sverige hade skrivit på konventionen om kärnvapenförbud och stoppade i praktiken en svensk ratificering av denna.

Och man har hela tiden synpunkter på var i Ryssland ledningen väljer att placera sina trupper.
I varje sådan diskussion glömmer man också den resolution som OSSE antog i Istanbul 1999 som förklarar att stater har rätt att välja sin säkerhetspolitiska väg, så länge det inte sker på andras bekostnad.

Att placera robotbaser runt Rysslands gränser är ingen "oförytterlig"rätt förankrad i internationell lag.

Det är hot om och förberedelse till militär aggression, ett beteende som fördöms i bl.a. FN-stadgan.

Mötet Lavrov - Blinken blev resultatlöst bortsett från att USA lovade att i nästa vecka komma med ett skriftligt svar på de ryska avtalsförslag som offentliggjordes 17 december.

Stefan Lindgren


Läs vad Sergej Lavrov sa på sin presskonferens i nästa nummer av Ryska posten, på måndag. Provprenumerera med ett mail till ryskanyheter@gmail.com. Ryska posten är ett oberoende nyhetsbrev som bevakar ryska frågor sedan 1997. Årsprenumeration (47 nr) kostar 250 kr (bg 403-2132). Gerundium).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.