16 jan. 2019

Mobbarnas seger i Europarådet

Rysslands utträde blir ett enormt bakslag för Europarådet, varnade generalsekreteraren Thorbjörn Jagland i oktober.
Ryssland kommer inte att skicka in sina dokument för att delta i Europarådets parlamentariska församling (PACE) under den kommande vintersessionen.

Det är följden av en långvarig konflikt där Nato-länderna med hjälp av bl.a. Sverige berövat den ryska delegationen dess rösträtt.

"Ryssland kommer inte att köpa biljett till en film som man inte kommer att se", kommenterar statsdumans vice talman Pjotr Tolstoj.
Det ryska federationsrådet behandlar den 16 januari situationen kring den ryska deltagandet i PACE, men redan står det klart att den ryska delegationen inte kommer att skicka in dokument för att delta i dess vintersession, meddelade ordföranden för federationsrådets utrikesutskott Konstantin Kosatjov.

Det innebär att Ryssland inte heller behöver betala något bidrag till Europarådet, sade statsdumans vice talman Pjotr Tolstoj.

Enligt honom är konsekvenserna av att Ryssland inte kommer att delta i arbetet i PACE mycket djupare än de ekonomiska följderna. Förlusten av Ryssland minskar organisationens politiska betydelse.

"Europarådet är fortfarande en organisation som syftar till att förena kontinenten från Atlanten till Stilla havet. Att Ryssland inte deltar i Europarådet gör denna organisation handikappad i förhållande till EU, som omfattar de flesta av medlemmarna i Europarådet. Och Rysslands icke-deltagande i PACE, erkänner våra kollegor, lämnar fältet fritt för den russofobi som under senare år kommit till uttryck  i olika uttalanden och resolutioner", underströk Tolstoj.

Även statsdumans utrikesutskott rekommenderar att federationsrådet beslutar att lämna PACE. Utskottets ordförande Leonid Slutskij anser att "det inte finns någon anledning att återvända till PACE." Om Europarådet hade antagit föreslagna ändringar i reglementet som utesluter möjligheten att beröva enskilda stater rösträtten hade situationenj kunnat räddas. Men så har inte skett.Så sent som igår, 15 januari, varnade Tysklands utrikesminister Heiko Maas för konsekvenserna av att Ryssland lämnar Europarådet.  T ex förlorar miljoner ryska medborgarnas möjligheten att gå till  Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, sa Maas.

Ryssland står i konflikt med Europarådet sedan PACE våren 2014 införde sanktioner mot Ryssland på grund av den påstådda "annekteringen" av Krim. 18 ryska representanter förlorade sin rösträtt och avstängdes från vissa kommittéers arbete.

Sedan dess har ryska parlamentsmedlemmar bojkottat PACE-mötena i protest. Dessutom har Moskva sedan juni 2017 upphört med betalning av medlemsavgifter till Europarådets budget. Rysslands bidrag på 33 miljoner euro per år utgör 10 procent av organisationens totala budget.

47 stater ingår i Europarådet. Ryssland blev medlem 2016.

warandpeace.ru

4 kommentarer:

 1. Som rikskansler Axel Oxenstierna (1583-1654), vår dåvarande Henry Kissinger, 1648 lär ha sagt till sin son Johan “Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?”

  Det är lika sant idag som då.

  SvaraRadera
 2. Är beslutet helt klart än? Det hårda motståndet i Europarådet är knäckt. Arbetsutskottet fattade beslut i december utifrån juridiska experters genomgång som visade att uteslutningen av ryska parlamentarikerna skett i strid mot stadgarna sedan 4 år. Tyskland går hårt in för att Ryssland återvänder till Europarådet. Ryssland kan förstås vänta. Den självförvållade kris som inte minst Sverige, Ukraina och flera andra länder skapat i parlamentarikesförsamlingen lamslår nu organisationen ekonomiskt och politiskt.

  Inte minst innebär det att ett svart hål öppnar sig under svensk utrikespolitik och den totala uppslutning denna haft hos partierna. När omröstningarna skedde för att utestänga Ryssland röstade alla svenska delegater för medan majoriteten av övriga delegater från Norden röstade mot eller lade ner sin röst. Jag har fått mig berättat hur politiker i rådet blivit uppringda och pressade att rösta enligt den linje som nu är vid vägs ände.

  I Tyskland går nu vanligen NATO vänliga pressröster hårt ut mot den som här kallas lillTrump, USAs ambassadör i Tyskland. Denne har skrivit ett brev till jättekoncernen BASF om att det inte ska använda Nord Stream 2 gas. Der Spiegel gick i taket och många andra också. Merkels besked efter incidenten vid Azovska sjön var lika talande. Deeskalera!

  För övrigt börjar brittiska Integrity Initiative skandalen också väcka uppmärksamhet i Tyskland. Det korthus som inte minst Vänsterpartiet men också alla andra partier byggt sin utrikespolitik på visar sig vara just ett korthus.

  https://rsw.beck.de/aktuell/meldung/bewegung-im-streit-zwischen-russland-und-europarat

  SvaraRadera
 3. Äntligen!

  Som Ryss kan vi inget annat än glädjas över att lämna denna självutnämnda ”överhöghet” som västra europa har betett sig efter.

  Västs propaganda att Ryssland skulle vara ett odemokratiskt, sämre samhälle för Ryssar om vi Ryssar inte lyder västra europas domstolar.

  När vi Ryssar vaknade 1991 års frihet såg vi inte de löften som vi fått. Vi fick bara fartigdom och missär, kriminella politiker som tog allt av värde och pensionärer som fick halsen avskurna för den bit korv som de köpt.

  Nej det är ingen hittepå, 90-talet var lånt värre än svälten på 80-talet.

  Inte hjälpte övriga europa Ryssland i dessa svåra tider. Och nu när Ryssar börjar få stabil tillvaro så hotas vi av att lämnas ensamma? Ha, vi var aldrig tillsammans.

  SvaraRadera
 4. Idag torsdag har statsduman fattat det slutliga beslutet att inte betala medlemsavgift till Europarådet.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.