13 sep. 2018

USA startar krig mot ICC

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton hotar med fullt krig mot Internationella brottmålsdomstolen. Detta efter lösa indikationer om att domstolen kan komma att ta upp amerikanska krigförbrytelser i Afghanistan.

I ett tal i Washington DC nyligen sa Bolton att han önskar se Internationella brottmålsdomstolen (ICC) död. Dessutom sa han att USA tänker motsätta sig alla eventuella ICC-undersökningar i amerikanska verksamheter genom att införa sanktioner mot ICC-tjänstemäns resor och ekonomi. Han hotade även att åtala dem i amerikanska domstolar.

Upphovet till Boltons utfall är en ICC-rapport från 2016 som hävdar att allvarliga brott som begåtts av USA, inklusive "tortyr, grym behandling, kränkning av personlig värdighet och våldtäkt".


Samtidigt skärps läget i Afghanistan och USA:s kontroll utmanas från flera håll. Talibanerna som går fram på slagfältet.

Pågående förhandlingar mellan USA och talibanerna kört fast på frågan om USA:s
militärbaser i landet, enligt Waheed Muzhda, en tidigare Taliban-tjänsteman i Kabul som fortfarande står i  regelbunden kontakt med talibanledare. (Voice of America idag)

USA. vill att talibanerna accepterar minst två militära baser, Bagram och Shorabak. Talibanerna är inte villiga att acceptera några USA-baser, säger Muzhda. Talibanerna är ovilliga att acceptera något mer än ett nominellt antal trupper som krävs för att säkra USA:s diplomatiska uppdrag.
Den afghanska TV-kanalen 1TV kan dessutom rapportera att det afghanska parlamentet i går onsdag beslutade att göra en "omprövning" av säkerhetsavtalet med USA, det avtal som utgör rättsligt fikonlöv för USA:s närvaro i landet.
Officiellt för USA inte längre krig i Afghanistan. Från och med 1 januari 2015 ska USA:s och Nato:s styrkor i Afghanistan (inklusive ett litet antal svenska militärer) genom operationen "Strong support" bara utbilda afghanska styrkor och vara rådgivare åt dem. Detta är dock delvis en fiktion eftersom Nato-trupperna förbehåller sig rätten att "försvara" sig med militära medel vilket bl.a. inkluderar fortsatta drönarbombningar och utomrättsliga mord.

http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/133615/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.