28 sep. 2018

FN erkänner inte Kosovo

Serbiens premiärminister Ana Brnabic och FN:s generalsekreterare António Guterres.
FN:s generalsekreterare António Guterres bekräftade idag för Serbien att organisationen inte betraktar det självutnämnda Kosovo som en stat, rapporterar den serbiska regeringens presstjänst.
Guterres förklarade detta i New York vid ett möte med den serbiske premiärministern Ana Brnabic och utrikesminister Ivica Dacic.
"För Förenta nationerna är Kosovo inte en stat", hade Guterres sagt, enligt  presstjänsten.

Samtidigt uttryckte generalsekreteraren FN:s stöd för "Belgrad-Pristina-fördraget angående Kosovo och Metohia."

För sin del sade den serbiske premiärministern att i man Belgrad är de fast beslutna att hitta en lösning för Kosovo och inte "vill ha en frusen konflikt". Dessutom är det i Serbiens intresse att bevara mandatet för FN:s uppdrag i Kosovo (UNMIK) och inte att minska dess numeriska styrka, hade serberna sagt.

"UNMIKs uppdrag består i Kosovo och Metohija," försäkrade Guterres.

Under samtalet fick FN: s generalsekreterare också en inbjudan från den serbiska delegationen att besöka Serbien.

Dialogen mellan de serbiska myndigheterna och ledningen för det självutnämnda Kosovo inleddes i mars 2011 med medling av EU-företrädare för att normalisera situationen i provinsen. De kosovo-albanska strukturerna i Pristina proklamerade den 17 februari 2008 ensidigt oberoende från Serbien.

Den självutnämnda republiken har erkänts av cirka 100 av FN:s 193 medlemmar men erkänns inte av bl.a. Serbien, Ryssland och Kina.

ria-novosti 28/9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.