22 aug. 2018

USA säger nej till fredssamtal, talibanerna ja

En fredsmarsch till Kabul 17 juni, där bl.a. många krigsinvalider deltog, krävde omedelbara förhandlingar mellan regeringen och talibanerna om ett slut på kriget.
Enligt ryska nyhetsbyrån Interfaks har USA avböjt att delta i de samtal som kommer att hållas i Moskva den 4 september mellan en rad olika berörda parter om möjligheterna till fred och försoning i Afghanistan.

Ska freden återkomma till Afghanistan efter snart 40 års oavbrutet krig, varav de sista 17 åren anfört av USA/Nato lär det inte bli med Washingtons hjälp.


 
Förenta staterna avser inte att delta i mötet om Afghanistan i Moskva den 4 september, sade en talesman från USA: s avdelningsdepartement till Interfaks på tisdagen.

Han betonade samtidigt att Washington stöder alla initiativ som syftar till att främja en fredlig lösning i Afghanistan.

"Med tanke på de tidigare mötena i Moskva-format tror vi att inte att detta initiativ kommer att bidra till några framsteg i den riktningen", tillade amerikanska diplomaten.

Tidigare på tisdagen sade det ryska utrikesdepartementet att USA var inbjudet att delta i mötet om Afghanistan som planeras till den 4 september i Moskva. "När det gäller det första mötet skickades inbjudan till 12 stater, inklusive USA", noterade ryska UD.

Ryska utrikesdepartementet påminde om att "Moskva-formatets huvuduppgift är att främja processen för nationell försoning i Afghanistan och ett snart upprättandet av fred i landet."

"Syftet med det kommande mötet är att främja ett närmande mellan den afghanska regeringen och talibanrörelsen och åstadkomma en direkt intern dialog i Afghanistan för fred", sa ryska UD.

På det första Moskvamötet om Afghanistan som hölls 2016 medverkade Afghanistans regering, Kina, Pakistan och Ryssland. Parterna där var överens om att inbjuda även talibanerna till samtal.

Från Washington har alla samtal med talibanerna länge ansetts uteslutna, trots att talibanernas kontor i Qatar varit öppna för samtal. Men i juli tvingades USA ändra sig och mötte talibanernas representanter en första gång.

Men uppenbarligen vill man inte tillåta en fredsdialog som Pentagon inte har full kontroll över. Istället har falska anklagelser riktats mot Ryssland för att "spela under täcket" med talibanerna.

Enligt Moskvas analys kan talibanerna, vars ambitioner inte sträcker sig utomlands, inte jämställas med Islamiska staten. Det var också talibanerna som stoppade inbördeskriget som pågått 1988-1996 och styrde landet 1996 till 2001, när landet invaderades av USA och Storbritannien. Talibanernas terrordåd är i mycket en spegelbild av USA/Natos terrorkrig med drönare, atombombslika "bunker buster bombs" som utplånat hela byar och utomrättsliga mord på misstänkta talibaner.

Talibanerna har ett betydande stöd och kontrollerar merparten av landets territorium, varför möjligheterna till kompromisser enligt landets president Ashraf Ghani måste undersökas för att undvika nya blodbad.

22 augusti meddelade Afghanistans utrikesdepartement att landets regering inte längre har för avsikt att medverka i Moskvasamtalen. Innan USA:s tvära nej hade Afghanistans Moskvaambassadör Abdul Qayum Kuchai välkomnat samtalen.

Talibanerna däremot meddelar idag att de är redo att delta i Moskvasamtalen.

war & peace 21/8,23/8
afghanistan.ru 22/8


se även http://www.nyhetsbanken.se/2016/12/trepartssamtal-om-afghanistan-i-moskva.html

1 kommentar:

  1. Varför avsluta ett krig som är lukrativt för Israel-lobbyn och USA:s militärindustriella komplex?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.