4 mars 2018

Tyskland trappar upp i Afghanistan

Par i militarism och folkrättsbrott: Ursula von der Leyen och
Sigmar Gabriel.
Det första resultatet av den nya koalitionsregeringen i Tyskland tycks bli ökade tyska truppinsatser i Afghanistan.
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har för avsikt att avsevärt öka Bundeswehrs bidrag till Nato:s ockupationsstyrka i det sedan snart 40 ¨år krigsplågade landet.

För närvarande har Tyskland 963 soldater i Tyskland och den siffran ska öka till 1 300 personer, meddelades 4 mars, enligt dpa.

USA och 27 andra länder deltar i Nato-ockupationen som sker i klar strid med folkrätten. USA har
14 000 man i landet och övriga Nato-länder bidrar med 13 000.

President Trump har tidigare i år aviserat en ökning med 3 000 av USA:s trupper, vilket dock satts i fråga av försvarsminister James Mattis, men nu aviserar övriga Nato-länder en lika stor ökning.

Den USA-ledda ockupationen har pågått  i 17 år och inte lyckats uppnå något annat än en biljonrullning av ekonomiska resurser och många tusen i döda och sårade.

Von der  Layen har tidigare poserat som motståndare till Tysklands deltagande i kriget, men nu framkommer att både hon och utrikesministern Sigmar Gabriel (SPD) står bakom planerna  att skicka nya trupper till Afghanistan.

Den ökade truppinsatsen ingår som en del av uppgörelsen mellan de konservativa och SPD. Ursula von der Läien, som upprepade gånger har kritiserats nyligen, kommer att vara kvar i sin post.

Totalt dödades 56 tycks soldater i Afghanistan 2002 - uppdraget i landet anses vara den mest misslyckade för Bundeswehr. Tidigare var omkring 5 000 tyska trupper stationerade där, men år 2013 övergick den resterande styrkan till att officiellt bara vara "rådgivande" och "undervisande". Men Bundeswehrs soldater har rätt att använda vapen i Afghanistan under "direkt hot", vilket väl i praktiken kan vara när som helst.

källa: Deutsche Welle

1 kommentar:

  1. Tyskland har utrikespolitiskt gått från att inte delta i Bushs angrepp på Irak och inte heller angreppet på Libyen (Ghadaffi prisade fraktiskt tyskarna för det!) till att helhjärtat skicka trupper till Afghanistan (liksom Sverige) och att desaouvera sin egen utrikesminister (då nuvarande SPD-aren Steinmeier, nu president) och skicka trupper till Mali (som Sverige). Vart är den blivande koalitionen på väg? Ser olycksbådande ut. Dock är nog folket i allmänhet av samma mening som AfD och die Linke i denna fråga. Nej till krig mot Ryssland.
    Sixten Andréasson

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.