14 jan. 2018

100 franska kvinnor ifrågasätter nypuritanismen

Ett hundra kända fransyskor, bl.a skådespelerskan Catherine Deneuve, gick i tisdags ut med en artikel i le Monde där de kritiserar den "puritanska" våg av som de menar har följt på #metoo-rörelsen.

Rörelsen har gått för långt, menar då, och tänker då främst på USA och Storbritannien,  eftersom inga huvuden har rullat i Frankrike. Den infantiliserar kvinnor och förnekar deras sexuella kraft.
"Som kvinnor känner vi inte igen oss i denna feminism, som går längre än till att fördöma maktmissbruk och har förvandlats till ett hat mot män och av sexualitet", skrev de. "Våldtäkt är ett brott, men det är det inte att försöker förföra någon, även om det sker klumpigt.” De fortsatte: "Det är puritanismens karaktär att under namn av det förmodade kollektiva goda, av att skydda kvinnor och deras frigörelse, för att istället kedja dem till deras status som eviga offer  som kontrolleras av demoniska fallokrater…”

"Vi försvarar rätten att förföra, som är oumbärlig för sexuell frihet", fortsatte kvinnorna. "Vi är medvetna nog idag för att erkänna att könsdriften är naturligt offensiv och vild, men vi är också tydliga med att inte förväxla en klumpig uppvaktning med sexuell aggression."

En av undertecknarna till artikeln är Catherine Millet, författaren till den bästsäljande roman ”Catherine M:s sexuella liv”; Sarah Chiche, författare och psykoanalytiker; Catherine Robbe-Grillet, skådespelare och författare; Peggy Sastre, författare och journalist; och Abnousse Shalmanim, författare och journalist.

Artikeln polemiserar mot vad de tror vara ett lagförslag i Sverige som skulle kräva att eventuella sexpartners skulle komma skriftligt överens i förväg , vilket ”gränsar till det löjliga”.

Artikeln menar att de ”bekännelser” som män har gjort efter angivelser av 30 år gamla synder påminner om olika autoritära system för tankekontroll och att det riskerar att skapa en totalitär stämning i samhället.


Le Monde 9/1

De hundra fransyskornas artikeln på engelska: här. 15/1 vände sig Catherine Deneuve i Liberation till de våldtagna kvinnor som tagit illa vid sig av de 100 kvinnornas artikel och bad dem om ursäkt för det. Hon passade samtidigt på att precisera sin ståndpunkt samtidigt som hon försvarade Le Monde-artikeln i  stort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.