5 jan. 2018

Pakistans allians med USA är över

USA har misslyckats med att bete sig som en allierad och har istället försökt göra Pakistan till en syndabock för sina egna tillkortakommanden i Afghanistan, sade utrikesminister Khawaja Muhammad Asif sedan Trumpadministrationen beslutat att avbryta biståndet till landet .
"Vi har ingen allians med USA," sade utrikesministern i en intervju med Wall Street Journal på fredagen.
"Det här är inte hur allierade beter sig."

USA förklarade på torsdagen att säkerhetsbiståndet till Islamabad lagts på is tills den pakistanska regeringen vidtar "kraftfulla åtgärder" mot terrorgrupper på sitt territorium, inklusive de afghanska talibanerna och Haqqani-nätverket.
Tillkännagivandet följde en tweet från president Donald Trump tidigare i veckan där han hävdade att Pakistan ger en "fristad åt terrorister som vi jagar i Afghanistan". Pakistan förnekade anklagelserna  och har länge fördömt liknande anklagelser. 
Khwaja Asif sa att Pakistans senaste terrorbekämpande verksamhet, inklusive i stamområdena som gränsar till Afghanistan har rensat landet från både talibaner och Haqqani-nätverket.
Men talibankämparna slinker fortfarande igenom och blandar sig med den stora afghanska flyktingbefolkningen. Det finns 1,4 miljoner sådana flyktingar som bor i Pakistan, enligt FN.
"Vi har en relativ fred i Pakistan för tillfället." Men om vi går mot dessa människor [afghanska upprorsmän], kommer kriget igen att bekämpas på vår jord, vilket passar amerikanerna", sa han till WSJ.
Asif tillade att bristande samarbete från Washington och Kabul om båda återvändande flyktingar till Afghanistan och skärmytslingar vid gränsen mellan de två länderna "väcker misstankar om att avsikten [att bekämpa terror tillsammans] är inte uppriktig."

Det finns andra länder som kan förena med Pakistan, sa Asif.
Förra året samlade han tjänstemän från Kina, Iran, Ryssland och Turkiet bakom Pakistans strategi för Afghanistan, en process som fokuserade på fredsförhandlingar med talibanerna.
Efter Trumps tweet mot Pakistan denna vecka sade kinesiska utrikesdepartementet att det var "redo att främja och fördjupa" sitt samarbete med Pakistan.
"Vi är inte ensamma", sa Asif .På kort tid har USA lyckats alienera flera stater som tidigare räknats som USA:s allierade, bl.a. genom dubbelspelet med terrorister i Syrien, den tvetydiga politiken mot Turkiet, stödet åt Saudiarabiens folkmord i Jemen och den planerade flytten av USA:s ambassad till Jerusalem.

Medan Kim Jung-uns nyårstal innebar en helomvändning och en öppning för återupptaget samarbete med syd håller Trump frustrerat handen på sin (större) avtryckarknapp till kärnvapen.

Nu kommer också en brytning med Pakistan, ett land som i dagsläget har större befolkning än Ryssland (193 miljoner) och mer än tre gånger så stor ekonomisk tillväxt än USA (femårssnitt på 5,7 % mot 1,6 %). Dessutom är Pakistan en kärnvapenmakt.

Klockan klämtar för USA-imperiet och ringaren bär omisskännliga drag av ... Donald Trump.

APP 5/1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.