12 feb. 2017

USA-flyg dödade 18 civila i Afghanistan

USA-flyg tros ha dödat 18 civila i Afghanistans Helmandprovins. De flesta ska ha varit kvinnor och barn, enligt FN och lokala källor. Antalet civila offer var i fjol det största någonsin under den snart 16 år långa USA-ockupationen av landet.
Flyganfall skedde sent på torsdagen i Sangindistrikt, som har varit mycket oroligt under större delen av kriget i Afghanistan.

Det är den första rapporten om betydande civila offer i Afghanistan sedan Donald Trump kom till makten och kommer två veckor efter att en misslyckad amerikanska räd i Jemen påstås ha dödat dussintals civila.

FN sade på söndagen: "Den 9 och 10 februari genomförde internationella militära styrkor  flyganfall i Helmands Sangindistrikt. [FN:s] inledande undersökningar tyder på att flyganfallet dödade minst 18 civila, nästan alla kvinnor och barn. "

Brigadgeneral Charles H Cleveland, talesman för den internationella koalitionen Resolute Support (där även Sverige deltar med 50 militärer) bekräftade att USA genomfört cirka 30 flyganfall i Sangin förra veckan.

Haji Ahmand, som bor i Sangin, var i Kandahar när en bomb slog ner i hans brors hus ca 02:00 på natten. Vid ett besök hos sårade släktingar på ett sjukhus för krigsskadade i Lashkar Gah, Helmands huvudstad, sade han att två pojkar och två kvinnor från hans familj dödats. Afghanska regeringssoldater grävde fram kropparna under ruinerna och förde dem  till sjukhus, sade Ahmand.

År 2016 är det år då FN dokumenterat flest civila offer för kriget i Afghanistan på 15 år. Enligt en rapport, var antalet civila dödade och skadade i flyganfall dubbelt så stort som 2015, med utländska styrkor som ansvariga för hälften. Nästan 1 000 barn dödades i den afghanska konflikten förra året, en årlig ökning med 24%.

Guardian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.