23 feb. 2017

Investerare lämnar EU

Internationella investerare lämnar EU i strid ström. Enligt JPMorgan Bank har bara under den senaste veckan investerare dragit tillbaka tillbaka 1, 04 miljard euro från kreditmarknaden.

JPMorgan rekommenderar sina kunder att ta hem vinster och lämna den europeiska marknaden före valen.Men, stopp! Hur trovärdig är det att valutsikterna i Frankrike, Holland och Tyskland utgör ett hot för investerarna?

Den prognosen gjorde man före Brexit-omröstningen också och man gjorde det före valet av Trump.
I verkligheten har  Storbritannien gått bättre efter Brexit och USA-börsen har just noterat all-time-high nio dagar i rad, vilket aldrig hänt tidigare i historien.

Så kallade "börsturister" har dragit bort kapital från Europa för att investera i USA. Men den bubblan är dömd att spricka.

Det s k p/e-talet (priset i förhållande till vinsten) för aktierna på S&P 500 index (USA) ligger på  17,8, långt över europeiska STOXX 50 index på 13,85. Klyftan har sällan varit större.

Men bortsett från de politiska spekulationerna  finns det reella problem som drar ner Europa.

Ekonomer på banken BNP Paribas ser en allvarlig fara för Europa och euroområdet, i synnerhet  i Italien som har en stor offentlig skuld och allvarliga problemen i banksektorn till följd av dåliga lån.

Kreditvärderingsinstitutet S & P Global många bekymmer i euroområdet, inklusive kapitalflykt och en kraftig ökning av räntorna på statsobligationer under de senaste sex månaderna.

red

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.