15 feb. 2017

Tysk vänster omprövar "öppna gränser"

Den tyska vänstern, Die Linke, leds i delstaten Saarland av Oskar Lafontaine, känd för sin frispråkighet.

En intervju som Lafontaine nyligen gav veckomagasinet Die Zeit har väckt rabalder i det egna partiet.

Även hans hustru, förbundsdagsledamoten Sahra Wagenknecht är i blåsväder för att ha kritiserat Merkels "öppna gränser".

Vad Lafontaine sa i Die Zeit gällde bl.a. invandringspolitiken.:

"Den som har kommit illegalt över gränsen bör få ett erbjudande om att återvända frivilligt. Om han inte accepterar detta erbjudande återstår bara utvisning", sade Lafontaine.

Han påpekade också att Die Linke sitter med i regeringar i enskilda tyska delstater som utvisar flyktingar, samtidigt som många av Linkes politiker tar avstånd från utvisningar till Afghanistan eller nordafrikanska stater.

”I slutändan måste staten kunna avgöra vem som ska få stanna. Det är grundläggande för statsordningen.”

Lafontaines hustru, förbundsdagsledamoten Sahra Wagenknecht, sa tidigare i en intervju med Stern att Tysklands förbundskansler Angela Merkel (CDU) hade tillåtit en "okontrollerad gränsöppning" som släppt in islamistisk terrorism i Tyskland. Hon var sedan kritiserats av stora delar av sitt eget parti.

Enligt Lafontaine måste invandringen betraktas som en "social fråga - för dem som kommer och för dem som redan bor här".

Vänstern måste, enligt Lafotaine, ”begrunda varför så många arbetare och arbetslösa väljer Alternativ för Tyskland (AfD) trots att detta parti står för lönenedpressning och pensionsnedskärningar".

Problemet med skärpt lönekonkurrens och konkurrens om bostäder bör inte överlåtas till högerpartier, menade Lafontaine. Med "strängt kontrollerade höjningar av minimilönerna, allmänna tillämpning av kollektivavtal och mer hyresbostäder kan den konkurrensen mildras", sade Lafontaine.

Han kräver en kurskorrigering på federal nivå av SPD, de gröna och vänstern så här 100 dagar före valet.

Dessa tre partier har majoritet i förbundsdagen, påpekade Lafontaine. "Vi kunde omedelbart avskaffa den platta skatten, stoppa visstidsanställningarna, öka pensionerna och så vidare - men ingenting händer."

Lafontaine har också klargjort, bl.a. med hänvisning till den brittiske sociologen Colin Crouch, att öppna gränser ”är ett centralt nyliberalt krav”:

”Företagare förespråkar fri rörlighet för personer att stjäla utbildad arbetskraft i utvecklingsländerna och att genom ökad invandring stärka lönekonkurrensen", sade Lafontaine.

Dessutom bör en reglerad invandring stödja de sämst ställda, påpekar han, de som inte kan komma till Tyskland, "för att de inte kan betala 7 000 euro till en smugglare”. Kravet på social rättvisa måste också gälla migrationen.

Efter Lafontaines intervju med Die Zeit blev han citerad av Neues Deutschland, en dagstidning närstående Die Linke. Men Lafontaine ansåg inte att tidningen redovisat hans åsikter korrekt och lade ut en polemik på Facebook där han följs av 50 000 personer.

http://www.zeit.de/politik/deutschland/2017-02/oskar-lafontaine-linke-abschiebungen-fluechtlinge-afdInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.