5 jan. 2017

4 miljoner utan vatten i Damaskus

En bild fr¨ån juni 2015, då terroristerna stoppade vattnet
till Damaskus förra gången,.
Syriens utrikesdepartement sade på torsdagen att avskärandet av vattentillförseln till Damaskus är en krigsförbrytelse och ett brott mot mänskligheten som begås av beväpnade terroristgrupper.

Fyra miljoner har varit utan vatten i 13 dagar.Syriens UD skriver: "Jabhat al-Nusra och närstående kriminella gäng skar av vattenförsörjningen i Wadi Barada och al-Fijah-källan den 24 december 2016 genom att spränga den huvudsakliga vattenförsörjningspumpen som försörjer Damaskus, men de förorenade också vattnet med diesel."

"Därmed har Damaskus berövats nästan 80% av vattenresurserna vilket orsakar ett stor lidande för miljontals invånare i Damaskus", sade Syriens UD i två skrivelser till FN: s generalsekreterare och ordföranden i säkerhetsrådet.

Ministeriet tillade att regeringen i Syrien beklagar den internationella tystnaden, särskilt tystnaden och hyckleriet av de länder som låtsas bevaka på de syriska medborgares rättigheter.

Syrien kräver att FN vidtar straffåtgärder mot länder som stöder terrorism i Syrien och terroristenheter som använder vatten som en kollektiv bestraffning mot miljontals syrier. Syrien uppmanar också FN att implementera säkerhetsrådets resolutioner om terrorismbekämpning, särskilt resolutionerna nr 2170, 2178 och 2199.

I västmedia, exempelvis New York Times idag, torgförs en konspirationsteori som går ut på att det är den syriska regeringen själv som slagit ut vattenkällorna.

Det är anmärkningsvärt att när det gäller Mosul där också en miljonbefolkning ställdes utan vatten gjordes Islamiska staten ansvarigt för detta och ingen ifrågasatte deras skuld.

I Syrien är terroristerna enligt många västmedia av annat skrot och korn. De är närmast änglar som står upp mot den "barbariske" president Assad.

Att det är de s k rebellerna som skurit av vattnet råder inget tvivel om hos israeliska observatörer med stor lokalkännedom,

Det är för övrigt inte första gången de gör detta. Det har skett både 2014 och 2015.

red

1 kommentar:

  1. Enligt en syrisk parlamentsledamot har 11 000 civila dödats i Aleppo som en följd av terroristernas granatbeskjutning de senaste fyra åren. Inte ett knäpp sades i MS-media om detta medan det pågick. Och plötsligt förra hösten när terroristerna omringades och deras försörjningsleder kapades, gick en propagandaoffensiv igång som saknar motstycke. Vad var det som hände ? Varför denna massiva kampanj ? Var det enbart för att Aleppos symboliska betydelse för fortsatt intervention var stor ? Detta var Syriens Stalingrad ? Något säger mig att andra motiv var ännu viktigare. Västmakterna hade förmodligen långt fler eget manskap i Aleppo än som varit känt. När man insåg att Hillary Clinton inte skulle finnas tillgänglig för att trappa upp kriget och att ett militärt nederlag var ofrånkomligt drabbades man av panik. "Rådgivarna" måste räddas och det skulle ske genom eldupphöravtal och avtal om "hjälpsändningar". Många slussades förmodligen ut innan SAA fått full kontroll men sedan visade det sig att Syrien även tillät att de bussades ut tillsammans med terroristerna. Samma intervjuade parlamentsledamot bekräftade att man låtit dem löpa. Om fångar tagits är det ett litet antal. Syrien är mycket försiktig i dessa sammanhang. Man inser att USA:s förmåga att skapa våldsamheter är fortsatt stor och man gör sitt yttersta för att inte provocera dem.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.