10 maj 2024

Ska BRICS skapa en ny valuta?


BRICS är en mellanstatlig organisation som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika, Iran, Egypten, Etiopien och Förenade Arabemiraten. Tillsammans representerar de en större del av världsekonomin än G7-länderna och deras sammanlagda befolkning utgör 45,78 procent av världens befolkning.

Pepe Escobar rapporterar från en resa i Brasilien för att ta tempen på BRICS.

Jag har just varit med om en extraordinär upplevelse: en miniturné med konferenser i Brasilien och fyra viktiga städer - Sao Paulo, Rio, Salvador och Belo Horizonte. Fulla hus, skarpa frågor, fantastiskt varma människor, gudomlig gastronomi - en djupdykning i världens åttonde största ekonomi och en mycket viktig BRICS+-nod.

Samtidigt som jag försökte fånga de finare detaljerna i den långa och krokiga vägen mot multipolaritet och de många fallen av frontalkrock mellan NATOstan och den globala majoriteten, fick jag oavbrutet av en rad generösa brasilianare lära mig om de nuvarande inre motsättningarna i ett samhälle av häpnadsväckande komplexitet.

Det var som om jag befann mig på en psykedelisk resa under ledning av Os Mutantes, den ikoniska trion från det sena 1960-talets Tropicalia-rörelse: från affärskvarteren i Sao Paulo - med sina restauranger i världsklass och hektiska affärsverksamhet - till Rios bländande skönhet; från Salvador - huvudstaden i Brasiliens Afrika - till Belo Horizonte, huvudstaden i den tredje rikaste delstaten i federationen, Minas Gerais, ett kraftcentrum för export av järnmalm, uran och niob.

Chancay-Shanghai

Jag fick veta att Kina valt delstaten Bahia som sin kanske viktigaste knutpunkt i Brasilien, där kinesiska investeringar syns överallt - även om Brasilien ännu inte är en formell medlem av Ett bälte, en väg-initiativet (BRI).

I Rio fick jag ta del av ett häpnadsväckande verk om stoikerna Zenon och Kleanthes av essäisten Ciro Moroni - som bland annat fördjupade sig i likheterna mellan stoisk teogoni/teologi och hinduisk vedanta - traditionen för kultur, religion och heliga ritualer i Indien fram till Buddhas tid.

Och i en slags psykedelisk synkronicitet kände jag mig som Zenon på torget när vi debatterade Natos krig mot Ryssland i Ukraina i en härlig rund paviljong - en mini-agora - på mytomspunna Liberty Square i Belo Horizonte, mittemot en fantastisk utställning med skatter av peruansk konst.

Till min stora förvåning flög en peruan, Carlos Ledesma, in från Lima speciellt för min konferens och utställningen, och sedan berättade han för mig om hamnen i Chancay söder om Lima som nu byggs och till 70 procent ägs av COSCO och resten av privat peruanskt kapital; den kommer att bli en systerhamn till Shanghai.

Chancay-Shanghai: Asien-Stillahavsregionens ekonomiska samarbete (APEC) i aktion på andra sidan Stilla havet! I november nästa år kommer tre viktiga händelser att äga rum nästan samtidigt i Sydamerika: G20-mötet i Rio, APEC-toppmötet i Lima och invigningen av Chancay.

Chancay kommer att få draghjälp av inte mindre än fem järnvägskorridorer som så småningom kan komma att byggas - säkerligen med kinesiska investeringar – och gå från jordbruksföretagens Valhalla i Brasiliens västliga centrum ända till Peru.

Ja, Kina finns överallt hos sin största handelspartner i Latinamerika – mycket till förtvivlan för Hegemonen som skickar den underordnade funktionären Little Blinken till Peking där han får höra Xi Jinping läsa nya lagen: det är samarbete eller konfrontation, en "nedåtgående spiral". Din nedåtgående spiral.

En flod från Tibet till Xinjiang

Vid konferensen i Belo Horizonte delade jag scenen med den beundransvärde Sebastien Kiwonghi Bizaru från Kongo, professor i internationell rätt efter en extraordinär akademisk resa och som leder doktorandprogram vid Candido Mendes-universitetet.

Han är också författare till en banbrytande bok som undersöker FN:s säkerhetsråds mycket diskutabla roll i konflikterna i området kring Afrikas stora sjöar - med fokus på Rwanda, Burundi och Demokratiska republiken Kongo.

Tillsammans med toppforskaren Natacha Rena fick jag på en karta över Kina följa hennes resor från öst till väst förra året ända fram till gränsen till Xinjiang - och hon berättade för mig om det häpnadsväckande Honggqi- eller Röda flaggans flod-projektet - som började planeras 2017: inget mindre än ett försök att avleda vatten från Tibet till de torra markerna och öknarna i Xinjiang genom bygget av en enorm, över 6 000 km lång konstgjord flod, inklusive förgreningskanaler.

Den planerade floden kommer att bli något kortare än Yangtze och avleda 60 miljarder kubikmeter vatten per år, vilket är mer än Gula flodens årliga flöde. Som väntat går ekologer i Kina till angrepp mot projektet, som kanske dock redan har fått ett officiellt klartecken och som fortskrider diskret.

Och sedan, medan jag var på väg mellan Rio och Minas Gerais, möttes BRICS 10 ekonomiministrar och centralbankschefer i Sao Paulo: och alla hyllade strävan mot "oberoende" internationella betalningsmekanismer. Ryssland är under 2024 ordförande i denna viktiga grupp.

Den ryske vice finansministern Ivan Chebeskov gick rakt på sak: ”De flesta länder är överens om att betalning i nationella valutor är vad BRICS behöver”. Det ryska finansministeriet förespråkar skapandet av en gemensam digital plattform som knyter samman BRICS-ländernas centralbankers digitala valutor och deras nationella system för att överföra finansiella meddelanden.

Vid detta BRICS 10-möte betonade de flesta medlemmarna att de är för att helt kringgå den amerikanska dollarn i sin handel.

Den ryske finansministern Anton Siluanov var ännu djärvare: han sa att Ryssland föreslår BRICS att skapa ett oberoende och "avpolitiserat" globalt betalningssystem.

Siluanov antydde att systemet kan baseras på en blockkedja (blockchain-tekniken används av kryptovalutor som BitCoin, red)- med tanke på en sådans låga kostnad och minimala kontrollmöjligheter för Hegemonen.

BRICS kartlägger den nya världen i Sao Paulo

En dag före mötet i Sao Paulo gav utrikesminister Sergey Lavrov i Moskva sitt stöd till utvecklingen av dessa BRICS-strategier och konstaterade att "om vi lyckas utveckla oberoende finansiella mekanismer kommer det att allvarligt ifrågasätta den globaliseringsmekanism som för närvarande leds av Väst".

Samtidigt som över 100 nationer för närvarande undersöker eller embryonalt implementerar en digital valuta i sina centralbanker, är ett stort genombrott snart på gång i Ryssland - en process som jag har följt i detalj sedan förra året.

I slutändan handlar allt om Suveränitet. Det var kärnfrågan i de flesta seriösa debatter jag den senaste veckan i Brasilien hade med aktiva akademiker och i flera podd-sändningar i samband med konferenserna. Suveräniteten är det övergripande tema som hänger över Lula-regeringen, där presidenten framstår som en ensam kämpe, inträngd i en ond cirkel av femtekolonnare och kompradoreliter.

I Belo Horizonte fick jag ta del av ännu en häpnadsväckande bok av en tidigare lysande regeringstjänsteman, den framlidne Celso Brant. Efter en skarp analys av Brasiliens moderna historia och dess samspel med imperialismen påminner han läsaren om vad den framstående mexikanske författaren och poeten Octavio Paz sa redan på 1980-talet om Brasilien och Kina: ”Dessa kommer att bli 2000-talets två huvudspelare”.

När Paz avkunnade sin dom talade allt för Brasilien, som sedan 1870 haft den största BNP-tillväxten i världen. Brasilien exporterade mer än Kina, och från 1952 till 1987 växte landet med 7,4 procent per år. Om trenden fortsatt skulle Brasilien idag vara den fjärde största ekonomin i världen (den ligger nu  på mellan 8:de och 9:de plats, sida vid sida med Italien, och skulle kunna vara femma, om det inte vore för imperiets direkta destabilisering med början på 2010-talet, ett sabotage som kulminerade med Operation Car Wash*).

Detta är precis vad Brant visar: hur Hegemonen ingrep för att krascha den brasilianska utvecklingen - ett ingripande som i själva verket började långt före Car Wash. Kissinger sa redan på 1970-talet att "USA inte kommer att tillåta att ett nytt Japan föds söder om ekvatorn".

Stenhård nyliberalism var det främsta verktyget. Medan Kina under Lille Rorsmannen Deng Xiaoping och sedan Jiang Zemin gjorde sig helt suveränt, satt fortsatt Brasilien fast i ett neokolonialt beroende. Lula kämpade för samma självständighet - och kämpar än en gång, mot alla odds och omringad på alla sidor och med Brasilien betraktat som en ”svängbart” av USA:s alla Think Tanks, ett potentiellt offer för nya omgångar av imperialistiskt hybridkrig.

Lula - och vissa solida akademiska eliter utan makt - vet mycket väl att Brasilien aldrig, om det förblir en neokoloni, kommer kunna utveckla sin potential att, sida vid sida med Kina så som Paz profeterade, bli en 2000-talets storspelare.

Detta var det viktigaste jag fick med mig från min psykedeliska rundtur i Tropicalia: Suveräniteten. Viktor Orban - som av enfaldiga människor anklagas för att vara medlem i en konturlös "Neofascistisk International" - slog med en simpel formulering fast vad det handlar om: "Den västerländska civilisationens skamliga period kommer att avslutas i år när den värld som byggt på progressiv-liberal hegemoni ersätts av en suveränistisk."

Nyhetsbankens kommentar: *Operation Car Wash var en stor omstridd korruptionskampanj där även president Lula anklagades och 2017 fängslades under mer än ett och ett halvt år. Åtalet mot Lula har sedermera underkänts av Högsta domstolen 2021.

Källa: https://informationclearinghouse.blog/2024/05/02/bric-o-rama-on-the-road-in-brazil-with-an-eye-on-russia-china/11/

Klicka här för att få ditt GRATIS nyhetsbrev från Information Clearinghouse. Ingen reklam - inga statliga bidrag - det här är oberoende media

Åsikter som uttrycks i den här artikeln är enbart författarens och återspeglar inte nödvändigtvis åsikterna från Information Clearing House.

Övers: Lennart Palm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.