18 feb. 2022

LNR/DNR evakuerar 700 000 civila


De självutropade republikerna DNR/LNR evakuerar från och med idag 700 000 civila från sitt territorium över gränsen till Ryssland.

Evakueringen sker organiserat. Information om adresser till insamlingsställen och avgångstider finns på de officiella webbplatserna. De första 45 bussarna från Donbass närmar sig redan Rostov-regionen.
 

Tidigare rapporterades att DPR påbörjade evakueringen av civila från republiken till Ryssland. Även myndigheterna i LNR tillkännagav massevakuering av befolkningen till Ryssland 

DNR/LNR har totalt drygt 3 miljoner invånare, av vilka ca 600 000 har hunnit skaffa sig ryskt medborgarskap sedan 2014.
 
Vad som har utlöst åtgärderna är allt intensiva beskjutning.

Chefen för DNR, Denis Pusjilin, säger att situationen i Donbass är på väg mot krig.

Vid 19:00-tiden sprängdes en bil i luften på parkeringen nära DNR:s regeringshus.

Ca 600 brott mot vapenvilan har fixerats under ett dygn, enligt OSSE:s övervakare.

Pusjilin räknar med att president Volodomyr Zleenskij inom kort kommer att utlysa en offensiv mot Donbass,

All den ondskefulla energi som har ansamlats under de senaste veckornas krigshets från USA och Nato måste få ett utlopp. Ca 130 000 Kiev-soldater med amerikanska, brittiska och andra länders rådgivare och militär utrustning för miljarddollarbelopp kräver att få göra sitt dödliga värv.

Den "antiterroristiska" operationen mot de rysktalande ukrainarna i öst som startade 2014 har aldrig upphört för en dag. Människornas brott - i Kiev, Nato:s och EU:s ögon - är att de talar fel språk, en löjeväckande anklagelse eftersom det är ett språk som talas i majoriteteen av ukrainska hem och förstås av nästan alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.