24 juli 2019

USA har inte minskat trupperna i Afghanistan

Tucker Carlsons intervju med president Trump på Fox News har väckt stor uppståndelse. Trumps uttalande att USA skulle kunna vinna kriget om han ville genom att döda 10 miljoner afghaner har väckt upprörda känslor. Ex-president Karzai anser att USA omedelbart måste lämna Afghanistan.

Trump säger sig också vilja lämna Afghanistan, men i verkligheten lät han sig 2017 övertalas av Pentagon att öka truppantalet. Den pågående "hemtagningen" har ännu inte nämnvärt påbörjats, enligt CNN.

På Carlsons fråga hur mycket längre amerikanska trupper kommer att stanna i Afghanistan hävdade Trump att flera tusen redan hade tagits bort.

"Jag har velat dra bort dem. Och du vet, jag har dragit bort många. Vi var på 16 000. Vi är nere på cirka 9 000, vilket många inte vet."

Enligt CNN:s faktagranskning stämmer inte Trumps påstående helt.

I det som sågs då som ett kontroversiellt beslut arbetade Trump-administrationen från december för att starta tillbakadragningsprocessen för 7 000 trupper från Afghanistan under de följande månaderna. Denna plan har dock ännu inte genomförts.

Utrikesminister Mike Pompeo sa förra veckan att medan USA är redo att ta bort trupper från Afghanistan, måste en överenskommelse med Taliban först träffas.

Under 2017 började Trump-administrationen utplacera flera tusen ytterligare militära rådgivare till Afghanistan. Så varje minskning av antalet trupper skulle börja från den nya högre siffra som Trump bar ansvar för.

Sedan general Scott Miller tog över kommandot i Afghanistan i september 2018 har ett obestämt litet antal trupper tagits bort från landet, säger CNN:s källor.

För närvarande finns det cirka 14 000 USA-soldater i Afghanistan. Trumps påstående om "9 000" trupper kan syfta på de 8 500 amerikanska trupperna som ingår i Nato:s styrkor. Men USA har ytterligare ca 5 500 man i Afghanistan i en separat styrka vid sidan om Nato.

CNN påpekar också att metoderna att redovisa antalet USA:s har skiftat. under Miller. Sammantaget menar CNN att uppgiften att Trump dragit tillbaka 7 000 man är felaktig.

https://edition.cnn.com/2019/07/03/politics/donald-trump-tucker-carlson-afghanistan-fact-check/index.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.