19 juli 2019

Sanningen om Ursula von der Leyen

Valet av tyskan Ursula von der Leyen till EU-kommissionens ordförande väcker skarp kritik inte minst i Tyskland, där flera av hennes uppdrag slutat i skandal.

Hon döms också ut som en infam USA-anhängare, militarist och förespråkar för överstatlig maktkoncentration i EU, menar Pål Steigan.

Ursula von der Leyen tar över efter Jean-Claude Juncker som ordförande för EU-kommissionen.

EU-kommissionen har fått sin första kvinnliga ordförande. Media har stått i kö för att hylla denna sjubarnsmor som tar över efter Jean-Claude Juncker. Men media låter bli att berätta att applåderna i hennes hemland Tyskland inte är lika kraftfulla

Tidigare chefen för Europaparlamentet, socialdemokraten Martin Schulz lade inte fingrarna emellan när han twittrade: "Von der Leyen är vår svagaste minister, och det är tydligen nog för att bli ordförande Europeiska kommissionen." Även i det egna partiet CDU finns mycket kritik mot henne. Hon var försvarsminister och lämnar efter sig ett Bundeswehr som enligt hennes partikamrat Rupert Scholz befinner sig "i ett katastrofalt tillstånd".

Vi har lånat titeln på denna kommentar från Politico, som har en kommentar som är allt annat än entusiastisk, för att säga det försiktigt. En undersökning som utförts för tyska tidningen Bild visar att hon är den näst minst populära ministern i Merkels regering. Bara en tredjedel av tyskarna tror att von der Leyen är en bra kandidat till jobbet som chef för EU-kommissionen. 56 procent tycker att hon är en dålig kandidat.

Men vi kan också lyssna på Sahra Wagenknecht från Die Linke. Hon skriver på Facebook:

Von der Leyen stod inte på någon valsedel i valet till EU-parlamentet, men som försvarsminister kastade hon bort hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar på uppdrag åt externe konsulter som McKinsey, KPMG och Accenture.
    Ofta utan att kontrollera om egna anställda kunde ha gjort det här arbetet och utan några kostnads/intäktsanalyser, lät hon ofta kontrakt hamna hos sina fadderbarn, vänner och släktingar till höga generaler. Hon har använt korrupta metoder, som för närvarande är under utredning.
    Eller ta skolfartyget "Gorch Fock". Det skulle kosta 10 miljoner euro, men under hennes ledarskap har kostnaderna exploderat till 135 miljoner euro.
    Kaos och "allvarligt vanstyre" var bedömningen i en rapport från en kommission i hennes eget ministerium. Upptäckten av ett nazistiskt nätverk i den tyska militären ledde bara till en mild kritik från von der Leyen.

Skandalerna förföljer den nya kommissionsordföranden och de kommer inte att försvinna bara för att hon flyttar till Bryssel.

Nya ordföranden för Europeiska kommissionen har militära ambitioner

Jens Berger på NachDenkSeiten har tittat närmare på den glättade annonsbild som ges av Ursula von der Leyen och pekar på följande:

Ursula von der Leyen växte upp under ordnade storborgerliga förhållanden. Hon är dotter till före detta delstatsministern Ernst Albrecht, och tillhör en dynasti som redan hade centrala positioner i staten under Welfernas kungahus under medeltiden. Hon gifte ståndsmässigt in sig i "silkebaronsläkten" von der Leyen, som tillhört den tyska eliten sedan 1700-talet. Den som vill göra ett hembesök hos Ursula von der Leyen måste först länge köra genom stora ängar som ägs av familjen, innan man kör in genom en smidesjärnsport till familjens palatsliknande hus. Det är ingen tvekan om att Ursula von der Leyen är själva sinnebilden av överklass, en våt dröm för alla författare av kiosklitteratur. Längre bort från den "vanliga medborgaren" kan du knappast komma.

Ursula von der Leyen fokuserar på en europeisk federal stat och EU-armé

Von der Leyen är en stark supporter till projektet att göra EU till Europas förenta stater, men hon valdes med stöd från EU-länder som vill det motsatta, nämligen polska Lag- och ordningpartiet och Fidesz i Ungern. De varnar von der Leyen att "utan oss blir det kaos". De är säkert redo att kasta en eller två skiftnycklar in i maskineriet om de inte blir nöjda med von der Leyen-regimen.

Pål Steigan ,  18/07/19

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.