9 feb. 2018

5,2 biljoner dollar borta på två veckor


Stockholmsbörsen (röda linjen) senaste månaden.
Den globala aktiemarknaden förlorade 5,2 biljoner dollar (eller ca 6 %) av sitt sammanlagda börsvärde  på två veckor på grund du upprepade kursfallen, har en senioranalytiker vid värderingsföretaget Standard & Poor, Howard Silverblatt räknat fram.

Hans beräkningar gäller USA-börserna perioden 26 januari till och med 8 februari .

Enligt Bloomberg, som har högre beräkningar, minskade börsvärdet med 5,95 biljoner dollar 26 januari till 8 februari.

För att förstå storleken kan nämnas att 6 biljoner dollar är den totalkostnad för krigen i Afghanistan och Irak som Nobelpristagaren Joseph Stiglitz och hans Harvardmedarbetare Linda Bilmes räknade fram 2013 (https://www.thenation.com/article/6-trillion-wars/

För närvarande tror experter att en betydande kollaps kanske kommer att undvikas.

Stockholmsbörsen tappade 130,4 miljarder i värde bara på torsdagen. 

di, war & peace 9/1

1 kommentar:

  1. Outgrundliga äro marknadens vägar, speciellt aktiemarknadens. Ungefär så kan man sammanfatta Dean Bakers syn på nedgången. Baker är vad som kunde betecknas som löntagarsidans ekonom i USA, en sansad person med blick på konkreta omständigheter. Det branta fallet har nämligen föregåtts av två år av uppgång till nivåer som ingen då skulle ha betecknat som realistiska.
    För dem som satsat pengar på aktier ingen anledning till gnäll, de har tjänat mer än väl. En förklaring till uppgången lär vara att företagen i stället för att investera, valt att återköpa egna aktier vilket trissat upp aktievärdet vilket i sin tur trissat upp bonusarna. Bingo för direktörerna. Normalt borde ju en uppgång återspegla bättre framtidsutsikter för realekonomin, vilket denna gång inte varit fallet.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.