17 okt. 2017

Varför media sväljer lögnerna om Iran

President Trumps tal om Iran 14 oktober var så skrattretande att det nästan undandrar sig en seriös analys, skriver Robert Perry, en av den undersökande journalistikens stora veteraner.
Han jämför det med George W Bushs herostratiskt ryktbara tal om Iraks påstådda massförstörelsevapen, som föregick invasionen av det landet 2003. I det talet talade Bush också om en ondskans axel från Irak till Iran (två bittra fiender) till al-Qaida (en saudiarabisk uppfinning) och Nordkorea.
Trump drog sig inte för att upprepa lögnen om en koppling al-Qaida - Iran. ”Den obekväma sanningen”, skriver Perry, ”är att al Qaida är en fanatisk sunnitisk terrorgrupp som bekämpar både Väst och shiiterna, den dominerande riktningen i Iran, som kättare som ska bestraffas med döden.”

Perry tror att den här argumentationen har varit i säck innan den hamnade i Trumps påse. Bushs gamla rådgivare John Bolton har setts gå in i Vita huset 10 oktober.


”Ändå, hur oärligt Trumps Iran-tal än var, har de amerikanska mainstreammedia inte kritiserat det så hårt som det förtjänar, eftersom nästan alla viktiga journalister och TV-kommentatorer helt och hållet har svalt Israels anti-Iran-propaganda. De har ofta upprepat propagandalögnen om Iran som ’världens främsta sponsor av terrorism’, när den titeln tydligt borde gå till saudierna och qatarerna om inte till andra”, skriver Perry.

Trump nämnde som ett av Irans påstådda terrordåd attacken på USA-marinens förläggningar i Beirut 1983, då 241 amerikaner dödades.

Men Perry, som själv var på plats, anser att den händelsen överhuvudtaget inte kan klassas som terrordåd, utan var en krigshandling riktad mot militärer, inte civila.

Shiitiska militanter slog till sedan det amerikanska örlogsfartyget New Jersey hade börjat bomba muslimska byar och därmed gjort USA till krigförande makt.

”När granaterna började regna över shiiterna antog de att den amerikanske ’skiljedomaren’ hade valt sida”, skriver general Colin Powell i sina memoarer My American Journey.
 

Vidare påpekar Perry att Hezbollah ofta anklagas för ”terrordåd” trots att det partiet bildades först 1985 och då som en motståndsrörelse mot den israeliska ockupationen av Libanon som inte upphörde förrän år 2000.

Bakom den radikala omsvängningen i Trumps utrikespolitik under sommaren - i fråga om Ryssland, Syrien, Korea och Iran - ser Perry Israels hand. Trumps första utrikesresa gick till Israel och Saudiarabien och den israeliske premiärministern är den ende som - vid sidan av Winston Churchill - förunnats äran att framträda inför USA:s kongress tre gånger.

Läs hela Robert Perrys artikel på engelska här.

Hans senaste bok heter America’s Stolen Narrative.

Läs också här för mera om Trumps Iran-tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.