21 okt. 2016

Inga terrorister i Syrien?

I natt talade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon om den humanitära krisen i Syrien vid ett informellt möte om Syrien. Men han inte ens nämnde förekomsten av terrorister i landet.

"Vad som händer här i rummet orsakar stor förvirring", kommenterade Rysslands ständige FN-sändebud Vitalij Tjurkin. "Hur är det möjligt att FN:s generalsekreterare talar om situationen i Syrien, om den svåra humanitära situation som har utvecklats och inte nämner terroristorganisationer somr Jabhat an-Nusra eller IS?"


FN:s särskilda sändebud för Syrien Staffan de Mistura föreslog 6 oktober att ge Al-Nusras krigare en "värdig" utväg" ur Aleppo. Senare sade hans ställföreträdare Ezeldin Ramzi Ramzi att FN har fått ett negativt svar från Al-Nusra om förslaget. 
Tjurkin påminde om FN:s säkerhetsråds resolutioner 2249 och 2254, som "uppmanar FN:s medlemmar att eliminera den fristad för terrorister som skapat i en stor del av Syrien."

Men eftersom terroristerna i Syrien ytterst är en skapelse av västvärlden direkt genom finansiering, vapenleveranser, oljehandel mm och indirekt genom att lägga Afghanistan, Irak, Libyen m fl i ruiner vilket garanterar rekryteringen, tenderar USA och EU hela tiden att göra en läpparnas bekännelse till kampen mot terrorismen - och som i natt: helt låta bli att ens nämna den.

På torsdagsmorgonen inleddes den humanitära paus som Syrien och Ryssland utlyst i Aleppo. Det ryska försvarsministeriet organiserade en live-video av evakueringen av Aleppo.Samtidigt öppnade Al-Nusras krypskyttar eld mot de humanitära korridorerna ut ur Aleppo. De iscensatte också en brand bland en skara civila som hade samlats vid ingången till en humanitär korridor i området Bustan al-Qasr. Tre ryska militärer sårades av terroristernas eld.

Ban Ki-moons utelämnande av terroristerna i sitt anförande var knappast en slump. Han är ett mycket lydigt redskap för  västs utrikespolitik.

Från att en period ha samarbetat med Ryssland har nu Vita huset med full kraft riktat sin vrede med Ryssland. Den demokratiska presidentkandidaten lovar samtidigt att införa en "flygförbudszon" över Syrien (modell: Libyen) och gå in med marktrupp för att "befria Raqqa".

Samtidigt har USA beslutat uppgradera IS närvaro i Syrien genom att arrangera en massförflyttning av IS-kadrer från Mosul till Raqqa. Väster om Mosul finns inga som helst markförband som kan hindra IS överflyttning och  USA-flyget rapporteras ha skapat en korridor för de flyende terroristerna att ta sig över till Syrien.

Gårdagens ministermöte i EU föregicks av skandalösa angrepp på Ryssland från bl.a. britternas utrikesminister Boris Johnson, Frankrikes president Hollande och Tysklands kansler Merkel. Man talade hotfullt om sanktioner, medvetna om att ett sådant beslut skulle kräva konsensus, vilket saknas.

Italiens premiärminister Matteo Renzi hade satt in en hård stöt mot den russofobiska hysterin och spolierade den planerade häxsabbaten. Frågan kunde inte ens föras upp på EU:s dagordning. Se Financial Times rapport. Både Susanne Palme i Sveriges Radio och Ulrika Bergsten i Rapport gav det felaktiga intrycket av stor enighet kring sanktionsplanerna.


Samtidigt läckte en skrivelse från EU-talmannen Martin Schultz, där denne oroar sig för att allt fler ledamöter av EU-parlamentet uttrycker stöd åt Ryssland.På torsdagen anklagade Damaskus Turkiet för att ha dödat 150 civila genom flygbombningar i norra Aleppo. Syrien hotar nu att skjuta ner alla turkiska stridsplan som kränker landets territorium.

En tvist har också utbrutit om belgiska F-16-plan som bombat i Aleppoområdet och dödat sex civila. Belgien nekar, men den ryska säger sig ha objektiva övervakningsdata.


red