20 okt. 2016

Intervju med Assad

Komsomolskaja Pravda publicerade 13 oktober en intervju som Syrians ledare Bashar al-Assad gav tidningens korrespondent Darja Aslamova.

Här följer några utdrag ur Assads uttalanden:

Den springande punkten i problemet, källan till problemet; det är terrorism. Och oavsett vem som stör i Syrien nu är det viktigaste vem som stöder terroristerna på daglig basis, varje timme, varje dag. Det är det största problemet. Om vi löser det problemet kan vi lösa resten.


Varför just Syrien? ... Det handlar om Syriens historiska roll. Syrien har spelat denna roll i regionen i århundraden, har alltid varit navet i den geopolitiska dynamiken i Mellanöstern. Ända sedan faraonerna före Kristus har man kämpat om Syrien. Det är Syriens geopolitiska roll, läget vid Medelhavet, i korsningen mellan de olika kulturerna i denna region. Vad som helst händer i Syrien  påverkar regionen, negativt och positivt, så att styra Syrien är mycket viktigt. Även om Syrien är litet, är det mycket viktigt att kontrollera resten av regionen.
För det andra, är Syrien ett självständigt land, och västvärlden accepterar inte något oberoende land, oavsett om det är Syrien som ett litet land eller Ryssland som en stormakt. Vad är deras problem med Ryssland? Ryssland säger både "ja" och "nej", men måste säga "ja".

Turkiets intrång är en invasion! Det strider mot folkrätten, mot moralen, mot Syriens suveränitet. Men turkarnas avsikt den här gången är att rentvå sig från sin verkliga avsikt att stödja ISIS och al-Nusrah.
    De skapade ISIS, de stödde ISIS, de ger dem allt logistiskt stöd och tillåter dem att sälja vår olja via sina gränser, via deras territorium, med deltagande av Erdogans son och hans kotteri; de var alla inblandade i förbindelserna med ISIS. Hela världen vet detta. Men med denna invasion vill de ändra förbundet med ISIS för att istället tala om nya moderata krafter, som har samma bas som ISIS.
     De säger att ISIS besegrats i vissa områden på grund av turkiskt bombardemang och att deras soldater och deras ombud i Syrien drivit ut ISIS från vissa områden. Det är bara en teater som spelas upp för resten av världen.


Erdogans ideologi är en blandning mellan Muslimska brödraskapets ideologi som är våldsam och extrem, och Osmanska riket, eller Sultanatet.Och så tror han att han med denna blandning kan styra. Därför har han stött det muslimska brödraskapet i varje land, inklusive Syrien.

Ryssland bygger sin politik på folkrätten, respekt för suveränitet andra stater och insikt om konsekvenserna av terrorism överallt i världen, medan den andra parten, den turkiska parten, baserar sin politik på Muslimska brödraskapets ideologi.
  Ryssland och Turkiet står på motsatta sidor, men genom närmande mellan dem kan Ryssland åstadkomma vissa förändringar i den turkiska politiken. Detta är vårt hopp, och jag är säker att detta är det främsta målet för den ryska diplomatin. Jag hoppas att de kan övertyga dem att de måste sluta stödja terrorister, sluta tillåta flödet av terrorister och pengar för dessa terrorister över sina gränser.

För mig är det en mycket märklig sak att Daesh, ISIS, med sin ideologi, aldrig hotar Israel, och Israel hotar aldrig Daesh. Det är som om det fanns någon slags avtal om - kanske inte på vänskap - men neutralitet.

Vad vi har nu är partiell mobilisering. Varför partiell? Vad är innebörden av partiell? Det är inte den högsta nivån. Den högsta nivån av mobilisering innebär att alla måste slåss. Det innebär att ingen blir kvar vid universiteten, inga lärare i skolorna, alla anställda, alla lastbilar och bilar kommer att förvaltas av regeringen. Det skulle vara okej om detta krig pågick under några veckor, eller några månader kanske, men för en krig som har pågått nästan sex år, innebär det att förlamning av samhället, och förlamning av staten, och vi kan inte vinna ett sådant krig med ett förlamat samhälle.

När allt kommer omkring är Syrien ett litet land och befolkningen är heller inte så stor. Så vi behöver hjälp av våra vänner. Iran ingrep, och Hizbollah, och Ryssland som en stormakt var mycket viktigt för att förändra maktbalansen på marken... 2014 började balansen förändras till förmån för terroristerna med stöd av väst och andra länder som Saudiarabien och Turkiet och Qatar, men ryssarna var redo att ingripa direkt. Det är därför vi bad dem om hjälp och vi litar på dem.   Vi litar på dem eftersom vi vet att de vill stödja oss för att de själva vill bli av med terroristerna, utan att be oss om något i gengäld. Till denna dag har de aldrig bett oss om någonting i gengäld.
Ingen kan räkna de utländska terroristerna, eftersom vi inte har effektiv gränskontroll. Ett tyskt forskningscentrum uppskattar dem till flera hundra tusen i en rapport som publicerades för några veckor sedan. De talar om mer än 300 000. Jag vet inte om det är korrekt men man kan tala om hundratusentals.
  Islamska staten bildades i själva verket redan 2006, innan USA hade lämnat Irak, varför de spelade en direkt roll eller indirekt roll i tillkomsten av ISIS. I Syrien kallades det till en början inte så utan bara "Fria armén". Går man tillbaka till videor på Internet kan man se att halshuggningarna startade de allra första veckorna. Så redan från mycket var det en mycket extremistisk rörelse, fast den kallades "Fria armén." Men när de blev större och större, och halshuggningen kunde inte döljas längre, var de tvungna att erkänna att det fanns ett al-Nusrah, som i själva verket är det samma som "Fria syriska armén" och detsamma som ISIS. Deras gräsrötter rör sig från område till område av olika anledningar. ISIS erbjöd de högsta lönerna för ett och år sedan och många anslöt sig till ISIS för pengarna. Men extremismen är den gemensamma faktorn mellan alla dessa olika namn och organisationer.

Hela intervjun på engelska finns här: http://www.kompravda.eu/daily/26594/3609878/http://www.kompravda.eu/daily/26594/3609878/