9 okt. 2016

Varning: USA-stödda terrorister
Känsliga personer bör absolut undvika att se den här videon, som lades upp av syriska terrorister 19 juli. Den visar hur man skär huvudet av en 12-årig pojke som anklagas för att samarbeta med Syriens president Bashar al Assad.


På consortium.news skriver den f d brittiske diplomaten Allister Crooke hur CIA-chefen John Brennan i tysthet stött olika terroristorganisationer i Syrien för att främja "regimskifte". Efter IS mord på USA-journalisten James Foley gick dock bollen över till de amerikanska specialstyrkornas 5:e grupp i Jordanien och Turkiet, skriver Crooke.

Med stöd av vittnesmål från f d Gröna baskrar visar Crooke att USA:s stöd till de "moderata" rebellerna i Fria syriska armén är ett förklätt stöd till al-Nusra-fronten. Förband efter förband ur FSA har helt enkelt lämnat över sina vapen till Nusra.

I december 2014 använde al-Nusra USA-tillverkade TOW-missiler till att driva ut en annan CIA-stödd grupp, Syriska revolutionära fronten, från flera baser i Idlibprovinsen så att den i praktiken förvandlades till ett Nusra-kalifat.

Ännu mer besvärande för USA är Crookes uppgift att CIA använde eldupphöret i februari 2016 till att föra in 3 000 ton vapen och ammunition till rebellerna (se Jane's Defence Weekly).

Enligt Crooke beror USA:s stöd till terroristerna på en spricka i USA-administrationen. President Obama har förutseende sagt att "CIA brukar alltid få som de vill" (se djupare analys i Foreign Policy).

red