19 okt. 2016

Problem EU-Ukraina

Så här föreställer sig nationalistpartiet "Batkyvsjtjina" dagens Europa.
I hastigheten försvann både Serbien och Bosnien-Herzegovina.
Det finns allvarliga problem med ratificieringen av associationsavtalet EU-Ukraina, sade en ledande EU-tjänsteman på tisdagen."Vi anser att det finns allvarliga problem med ratificeringen av avtalet", - sade han till reportrar inför EU-toppmötet den 20-21 oktober i Bryssel.

 "Jag förväntar mig inte något beslut", - sade källan.

Associeringsavtalet mellan Ukraina och EU, som undertecknades i juni 2014 måste ratificeras av parlamenten i alla 28 EU-länder. Nederländerna höll i april 2016 en folkomröstning om Ukraina-avtalet och resultatet blev ett nej. Så hur EU ska komma runt detta är ett svårt problem.

Idag möts Normandiekvartetten (Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina) i Berlin, men inga framsteg väntas på mötet eftersom Ukraina i sak kräver att Minskavtalen rivs upp, avtal som EU använder som förevändning att  straffa Moskva.

Samtidigt meddelar Internationella valutafonden att ett besök i Kiev uppskjutits på obestämd  tid.

Tålamodet med Porosjenko lär tryta på olika håll i västvärlden. När Ukraina 14 oktober firade "försvarets dag", en högtidsdag som enkom flytats till dagen för grundandet av Stepan Banderas  Ukrainska upprorsarmé (OUN-UPA), samarbetspartner till de hitlertyska invasionsstyrkorna 1941, borde det ha generat landets västliga partners.

Att Porosjenko samtidigt vill framställa Ukraina som befriare av Ungern från hitlerfascismen, därför att "3:e ukrainska fronten" intog Budapest väcker tvivel och löje.

Alla vet att "3:e ukrainska fronten" tidigare kallades "sydvästra fronten" och var en allsovjetisk enhet som befriade stora delar av Ukraina, bl.a. från Banderaförband, på sin väg västerut
Källa: RIA "Novosti"