7 okt. 2016

Ingen "måttfull" opposition i Syrien

Tjeckiens president Milos Zeman säger i en intervju med webbsidan Parlamentni Listy att det inte finns någon "måttfull opposition" i Syrien, utan bara extremistiska grupper, och att han är oense med USA i den frågan.

Till skillnad från USA verkar Ryssland på ett legitimt sätt i Syrien, sa Zaman, eftersom den syriska regeringen bjudit in Ryssland.

Zemans uttalanden går stick i stäv inte bara med USA:s förklaringar om att många väpnade kombattanter är "måttfulla" opponenter till Syriens regering, utan också med ledande FN-tjänstemäns försök att skilja 800 al-Nusra-soldater i Aleppo från
3 000 snälla terrorister.


Samtidigt skärps motsättningarna Ryssland-USA ifråga om Syrien. USA, som förorsakat kanske så många som en miljon irakiers död, kräver en utredning av ryska "krigsförbrytelser" i Syrien.

Ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova uppgav idag i en intervju med Dozjd TV att utplaceringen av S-300-missiler till Syrien kom som ett svar på läckor från USA om att USA överväger att angripa syriska flygfält med kryssningsmissiler".

Under den intensiva västliga propagandan om brott mot mänskliga rättigheter döljer sig alltså helt andra planer, att rikta ett militärt dråpslag mot den lagliga regeringen och därmed bana vägen för ett nytt Libyen.

Enligt Reuters visar "spårningsdata" att Ryssland har fördubblat sin trafik till Syrien sedan eldupphöret bröt samman, vilket talar för att man aktivt försöker avskräcka USA från den strategi som tros vara försvarsminister Ash Carters, att slå ut den syriska regerings flygfält, vilket skulle ge terrorister av olika schatteringar en enorm fördel.

Den ryska duman beslutade idag att godkänna en permanent fullmakt för placering av ryskt flygvapen i Syrien.

Samtidigt vädjar Ryssland till förnuftiga krafter i USA att fortsätta samarbetet.

35 000 terrorister, varav 2 000 från det forna Sovjet, har oskadliggjorts i Syrien från 27 februari - 1 september, meddelade Rysslands försvarsminister Anatolij Antonov, enligt RIA Novosti.

586 bosättningar och 12 360 kvadratkilometer - 7 procent av landets yta - har befriats.

red

Källor: Sana.sy, reuters, ria-novosti