19 okt. 2016

Ryssland minns Vladimir och Ivan IV

Natten till söndag började man installationen av en 16 meter hög staty av furst Vladimir den store på Borovitskijkullen, några tiotal meter från Kreml.

Statyn som skapats av skulptören Salvat Stjerbakov väger ca 75 ton. Det är en beställning av det ryska militärhistoriska sällskapet och har finansierats av allmänhetens gåvor.


Invigningen är planerad till ”Nationella enhetens dag” den 4 november.

Samtidigt har en annan rysk härskare fått en staty uppförd över sig i staden Orjol, sedan projektet godkänts i en lokal folkomröstning. Det är den kontroversiella historiska gestalten Ivan den fjärde (1530-84) eller ”den åskdundrande” (översättningen ”den förskräcklige” av
ryskans ”groznyj” är inte korrekt). Orjols fästning grundades 1572 av Ivan.

Ivan är mest känd för att han krossade Gyllene Hordens makt över Ryssland och ledde en snabb expansion av det ryska riket. Men är också känd för sin grymhet; han inrättade ”opritjnina” som ett våldsamt maktinstrument, och mördade sin egen son som kulmen på vad många betraktar som uttryck för en progredierande sinnessjukdom.

Rysslands kulturminister Vladimir Medinskij, själv historiker, anser att Ivans grymheter måste jämföras med vad andra härskare ställde till med på den tiden.

Medan 30 000 hugenotter mördades i Paris och andra stora franska städer var offren för Ivans terror mellan 3 000 och 7 000 personer.

Ryska posten 17/10

Nyhetsbrevet Ryska posten som utkommer 1 gg/vecka kostar 250 kr per år att prenumerera på. Skriv red@rysk.info för en gratis provmånad.