14 okt. 2016

USA-flyg angriper Jemen

140 människor omkom, 600 skadades när saudierna slog till.
Sedan anföll USA.
När hela världens uppmärksamhet är riktad mot Ryssland i Syrien har Pentagon passat på att öppna ännu en militär front i Mellanöstern. Natten till torsdag riktades direkta attacker mot bl.a. tre radaranläggningar på houtikontrollerat territorium.Över 10 000 människor har enligt FN dött i det Saudiledda kriget för att få Jemen på knä.

USA motiverar anfallet med att  en av dess jagare i Röda havet ska ha beskjutits. USA svarade med  "begränsade självförsvarsattacker" tidigt torsdag morgon mot tre radarstationer på den jemenitiska kusten vid Röda havet, sade en Pentagons talesman.  Jagaren USS Mason tros ha utfört attacken med Tomahawk kryssningsmissiler.

President Obama, mottagare av Nobels fredspris 2009, hade godkänt anfallet som svar på två missiler som hade avfyrats mot amerikanska örlogsfartyg i sundet mellan Jemen och Afrikas horn. Ingen av dessa missiler orsakade någon skada på USA-fartygen, men enligt Pentagons logik måste hämnd ändå utkrävas. Kritiska kommentatorer har jämfört med Tonkinintermezzot 1964, en falsk rapport om en vietnamesisk attack mot ett USA-fartyg som användes för att säkra kongressens godkännande av ett fullskaligt krig.

Att houthierna angripit USA är inte konstigt. USA är Saudiarabiens viktigaste anhängare och att USA-flottan ligger utanför Jemen är ingen slump. Den samarbetar med det saudiska flyget som bombat Jemen i ett halvår.

I lördags genomförde saudierna en blodig attack på en begravning och FN uppskattar att 140 människor dog och skadade 600. Attacken var medveten och planerad - saudierna visste att många jemenitiska militärer skulle var där eftersom en officer skulle begravas. Åtminstone en av bomberna var av amerikansk typ, uppgav människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) sade på torsdagen. Det var en raket märkt GBU-12 Paveway II, som tillverkas i USA.

Enligt FN har cirka 10 000 jemeniter dödats i det pågående kriget och 2,5 miljoner människor tvingats på flykt.

red


Fakta: Jemen är 20 procent större  än Sverige till ytan, och har 24,4 miljoner invånare.