27 okt. 2016

Nato rustar i Svarta havet och Östersjön

En Nato-övning med Bulgariens flotta i Östersjön.
Medan västmedia gör ett stort väsen om att två ryska korvetter gått in i Östersjön har sex Nato-länder beslutat att sända marktrupper, flottenheter och stridsflyg till Rumäniens Svarta havskust. Det framgick efter första dagen av en Nato-konferens.
Kanada, Tyskland, Nederländerna, Polen, Turkiet och USA hade bekräftat sina planer på att skicka marktrupper, flottenheter och stridsflyg till Rumänien för att runda Montreux-konventionen som endast ger strandstaterna rätt till permanent stationering av flottenheter i Svarta havet.Sjutton Natostater kommer att delegera militär till fyra multinationella bataljoner, som Nato ska sätta in i Östeuropa i början av 2017.

Framför allt berör Natos krigsrustningar Baltikum och Polen, men Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist föredrar att istället reagera på de ryska fregatternas besök.

En positiv nyhet från Nato-mötet i Bryssel var dock att Nato äntligen ska ta upp samtal med Ryssland om presidenterna Niinistö-Putins initiativ att förbjuda flygningar utan påslagna transpondrar över Östersjön.

"Vi har nu en dialog med Ryssland i frågor som rör minskning och öppenhet risk om militär aktivitet längs våra gränser", säger Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

"Och eftersom vi har sett en sådan kraftig ökning av militär aktivitet både till sjöss och i luften finns det ett ökat behov av mekanismer för att undvika incidenter och olyckor", sade han - dock utan att medge att det är Nato som står för merparten av de militära aktiviteterna i Östersjön.
.
I augusti inbjöd Rysslands försvarsdepartementet Estland, Lettland, Litauen, Finland, Sverige och Polen att hålla samråd om säkerheten i Östersjöregionen, ett initiativ som Nato hittills blockerat.

källa: Tass