31 okt. 2016

FN fördömer terroristernas framfart i Aleppo

Tungt beväpnade terrorister försöker bryta belägringen av östra Aleppo.
FN:s sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, har fördömt terroristernas urskillningslösa raketattacker från det belägrade östra Aleppo ut mot regeringskontrollerade områden.

de Mistura har sagt användningen av oproportionerligt våld och urskillningslösa vapen mot civila områden är omotiverat och kan utgöra krigsbrott. Den senaste offensiv för att bryta den syriska regeringens belägring av västra Aleppo har skördat ett stort antal civila dödsoffer och skadade.


Bland dem som står för angreppen finns de USA-sponsrade  FSA liksom det formellt terroriststämplade Jaish al-Fatah (tidigare Nusrafronten), en allians av terrorist fraktioner som stöds av Riyadh och Ankara.

Även Amnesty fördömer de väpnade oppositionsgruppernas attacker från den 28 oktober.
Upp till 48 personer - däribland 17 barn - har dödats i civila områden av regeringskontrollerade västra Aleppo sedan offensiven inleddes, enligt den syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

Samtidigt rapporterar den syriska nyhetsbyrån SANA om en påstådd giftgasattack mot al-Hamdaniyeh och al-Assad-områdena i västra Aleppo på söndagen.

Ryssland och Syrien har hållit upp med luftangreppen mot terroristernas positioner i östra Aleppo i 13 dagar men detta har terroristerna använt till nya illgärningar. Flyende människor beskjuts och brandskattas - priset för att komma ut ur östra Aleppo uppges vara 300 dollar per person.

Spekulationer är nu i full gång att Syrien och Ryssland ska försöka använda den korta tidsperioden fram tills en ny president installeras i USA till att gå på slutoffensiv in Aleppo. Viktiga enheter ur den ryska flottan - bl.a. hangarfartyget Amiral Kuznetsov  - finns snart utanför Syriens kust.

Hur känslig balansen är och hur långt detta krig är från att kunna vinnas av någon part framgår av att den ryska ambassaden har träffats av granateld flera gånger de senaste veckorna, dock ännu utan att någon kommit till skada.


pressTV, Amnesty, War & Peace