10 okt. 2016

Hollande bjuder med armbågen

President Vladimir Putin förbereder sig att som planerat besöka Paris 19 oktober för överläggningar. Men Frankrikes president Francois Hollande har sin ledarstil trogen förklarat att Putin kanske inte är välkommen.

(Uppdatering) Idag tisdag meddelade Elyséepalatset att inbjudan till Putin verkligen återkallats.


I debatten i FN:s säkerhetsråd i förra veckan spelade Frankrike ett fult trick genom att lägga fram ett  resolutionsförslag som alla visste på förhand var dömt att stoppas av ett ryskt veto.

Men Frankrike kände ändå behov av att visa följsamhet mot de nya aggressiva amerikanska tongångarna. Som tidigare kolonialmakt i Syrien har Frankrike gång på gång satsat på "regimförändring" i Damaskus och stött olika terroristgrupper.

När USA nu brutit samarbetet med Ryssland i Syrien för att istället stämpla Ryssland som  ”krigsförbrytare” har Frankrike tjänstvilligt ställt upp på det.

Följden blev att bara Ryssland, Kina, Venezuela och Egypten röstade för en resolution som kräver eldupphör i Aleppo.

Emellertid är situationen inte helt utan öppningar. Ryssland är redo att stödja FN:s sändebud Staffan de Misturas förslag att låta Al Nusra att lämna Aleppo med sina vapen, vilket skulle avkorta slutstriden om Aleppo betydligt och minska det mänskliga lidandet. Ryssland åtar sig att försöka få med Damaskus på en sådan lösning.

Staffan de Mistura säger att han är villig att personligen eskortera Nusra-frontens krigare. Enligt FN: s beräkningar finns det mellan sex och åtta tusen militanter i Aleppo, varav hälften, enligt de Mistura, är från ”Jabhat al-Nusra”.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) talade i fredags på telefon med sin ryske kollega Sergej Lavrov. De båda är överens om att stödja Staffan de Misturas initiativ. Inom kort ska president Pu I en intervju med danska TV 2 sade Syriens president Bashar Assad att han vill befria Aleppo helt från stridande militanter, men låtas erbjudanden om fri lejd och amnestier spela en nyckelroll.

Idag besöker president Putin Turkiet, en annan viktig aktör i Syrienkrisen.

rt.com 7/10, sputnik 9/10