27 okt. 2016

Europa är allvarligt sjukt

"Europa är allvarligt sjukt", lyder rubriken i brittiska Express. En ledande tysk bankekonom säger att det behövs 150 miljarder euro i en reservfond från skattebetalarna i EU för att hantera bankernas svåra läge.
Nyheten kommer sedan Deutsche Banks brittiske vd John Cryan idag varnade för snabb omstrukturering sedan banken rapporterat ynka 2 procents vinst.Enligt tyska medier har Deutsche Banks chefsekonom, David Folkerts-Landau, sagt att en reservfond på 150 miljarder € behövs för att rekapitalisera EU:s banker.

"Europa är allvarligt sjukt",
sade Folkerts-Landau sade och krävde att EU inför nya regler för att undvika katastrof.

"Europa måste ta itu med problemen extremt snabbt, annars kan en krasch vara nära förestående."

Nyheten kommer sedan Deutsche Bank tvingats avsätta 1 miljard euro för att klara det amerikanska justitiedepartementets krav på skadestånd för bankens påstått illojala agerande i finanskrisen 2007-08.

Företaget står inför 7 000 olika stämningar (grupptalan/class actions) från ilskna investerare.

Deutsche Bank planerar nu att avskeda 15 000 av bankens anställda för att stoppa blodflödet.


För EU-kommissionen är en uppseglande finanskris bara ett av många problem. Även om Vallonien idag tycks ha böjt sig för kravet att släppa fram handelsavtalet med Kanada kan regionen fortfarande kasta in ett veto.

En ännu knepigare fråga att lösa är Nederländernas veto mot associationsavtalet med Ukraina. Holländarna har sagt nej ui en folkomröstning och blir svåra att köra över. Om det avtalet faller framstår hela krisen EU-Ryssland 2014-2016 som ett enda katastrofalt olycksfall i EU:s arbete.

red