17 okt. 2016

70 soldater sprängda i Mosul

Den irakiska arméns offensiv mot Mosul har redan skördat 70 irakiska soldaters liv, skriver ryska nyhetsbyrån Regnum.ru med hänvisning till kurdiska nyhetsbyrån Firat. Det var en självmordsbombare i byn Bilavet öster om Mosul som slog till.

60-80 000 soldater deltar i offensiven som gått relativt snabbt första dagen. Mosul hade på förhand  preparerats med skyttegravar. Nästa steg blir svårare. Enligt vissa uppgifter har IS retirerat till västra sidan av Eufrat, varifrån vägarna ligger öppna till Syrien.


Från Syrien hälsar regeringen den irakiska offensiven med tillfredsställelse. Men samtidigt befarar man ett stort inflöde av IS-soldater. Många fordon har anlänt från Irak till norra Raqqa där man bygger nya hinder.Staden Raqqa med en kvarts miljon invånare är strategiskt belägen under en vattendamm som om den sprängdes skulle kunna förorsaka stor förödelse.

Ryska media rapporterar också om det uppror mot "Islamiska staten" som ska ha letts av chefen för den islamiska polisen, som med högtalarbilar sökt organisera befolkningen till motstånd. Enligt andra uppgifter har 53 motståndsmän avrättats och kastats på en soptipp.

"IS" ledare Abu Bakr al-Baghdadi ska ha flytt i riktning mot Raqqa, medan hans hustru gripits.

Alla dessa uppgifter  är ännu obekräftade,

källor: Regnum.ru mfl 17/10