28 okt. 2016

Rysk bas i Vietnam utesluten

En nattvy över Ho Chi Minh-staden vid Saigonflodens mynning.
Ett frihandelsavtal mellan den ryskledda Eurasiska ekonomiska unionen (EEU) och Vietnam har trätt i kraft, vilket ger Vietnam tillgång till en marknad med 181 miljoner människor.

EEU består av Ryssland, Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kyrgyzstan och dessa länder får i sin tur möjlighet att sälja varor i Vietnam på förmånliga villkor.


Frihandelsavtalet omfattar mer än 90 procent av alla varor som handlas mellan EEU och Vietnam. Det kommer att bespara EEU:s exportörer mellan 40 och 60 miljoner dollar om året.
Med affären Hanoi räknar med att avsevärt öka sin utrikeshandel. Handel med Ryssland väntas mer än fördubblas till 10 miljarder dollar 2020.
Rysslands främsta export till Vietnam inkluderar kärnreaktorer, mineralbränslen, olja och dess destillationsprodukter och gödningsmedel. Importen från Vietnam inkluderar elektriska maskiner, kastruller och stickade textilier.
Ryska bilföretagen GAZ, Kamaz och Sollers ska kunna skapa samriskföretag för att producera bussar, lastbilar, specialfordon och personbilar i Vietnam.
 
Mer än 40 länder och internationella organisationer, däribland Kina, Indonesien, Israel och Iran har uttryckt intresse för ett frihandelsavtal med blocket.

När president Putins presstalesman Dmitrij Peskov i veckan förklarade att säkerhetssituationen är "flytande" och att Ryssland därför kan komma att ompröva gamla beslut att stänga sina militärbaser i Vietnam och Kuba, avvisades detta omedelbart i Hanoi. Sedan ryssarna lämnade örlogsbasen Cam Rahn Bay 1995 har Vietnam antagit ett principbeslut om att inte tillåta främmande baser på sitt territorium.

Men det faktum att Vietnam ingår ett frihandelsavtal med EEU före Kina vittnar ändå om de starka traditionella banden mellan Ryssland och Vietnam.


Under åtta års krig mot USA deltog sovjetisk personal i 480 luftstrider och sköt ner 350 fientliga flygplan och förlorade 131 sovjetiska plan. Sexton sovjetiska militärer, nästan alla piloter, omkom.

ria-novosti mm