5 okt. 2016

Varför tiger Pentagon och Kiev om MH-17?

På en webbsida tillhörande Information-Analytical Center for Ukrainian National Security meddelades i fredags att Ukrainas regering står i begrepp att offentliggöra dispatcherns samtal med piloten på det nedskjutna malyasiska planet MH17.

Det var inte sant. En hackare ville uppmärksamma  den märkliga bristen på hårda bevis från Kiev och Pentagon.

 
Ukrainas försvarsministerium utlyste en samtidigt en presskonferens. Även det var falskt, visade det sig på söndagen. Webbsidan 112.ua news hade hacklats av någon som ville fästa uppmärksamheten på att Ukraina INTE har offentliggjort samtalen mellan flygledare och pilot. Inte heller har radardata frisläppts.

USA, som omedelbart efter kraschen sade sig ha bevis för att rebellerna i Donbass låg bakom, har inte heller frisläppt sina satellitdata.

En annan fråga tas upp i Telegraph. Tidningens journalist undrar varför USA inte reagerade när ett Antonov-26 transportplan sköts ner över Donbass bara tre daghar före MH-17-katastrofen. Hur kunde man tillåta civilt passagerarflyg över krigsområdet efter det?

Dessutom säger Telegraph att det redan 29 juni kommit till USA:s kännedom att rebellerna i Donbass förfogade över en BUK-missil som tillhört Ukrainas flygvapen. MH-17-katastrofen inträffade 17 juli.

Trots de uppenbara luckorna i JIT:s "preliminära" redovisning säger nederländska myndigheter att "det är oacceptabelt att ifrågasätta åklagarmyndighetens professionalism och integritet och misskreditera JIT."


I västpressen är lynchstämningen mot Ryssland kompakt - kanske kräver bristerna i JIT-kommissionen större uppslutning kring USA:s berättelse för att inte bli så synliga?

De mest vidsynta kommentarerna verkar komma från anhöriga till opffren för katastrofen. Australiensaren Paul Guard, vars föräldrar Jill och Roger Guard från Queensland, fanns bland offren, säger till NBC:

"Jag tror inte att någon hade för avsikt att skjuta ner ett passagerarplan. Det tjänade ingen utom möjligen den ukrainska regeringen som en ursäkt för att trappa upp kriget. Jag tror inte att det var avsiktligt ."

"Jag ser hela händelsen som en funktion av det krig som pågick där. Ukraina borde ha stängt sitt luftrum dagarna före händelsen. Malaysia Airlines borde ha gjort en riskbedömning och det kan inte ha haft den information som behövdes för att göra det. "

red

Källor: Bl.a. https://themoscowtimes.com/news/hackers-announce-fake-ukrainian-defense-ministry-mh17-briefing-55555