5 sep. 2016

Varför så butter, Obama?

Varför avbröt Obama Syrienförhandlingarna och talade om "bristande förtroende" under det pågående G20-mötet?

Förklaringen finns antagligen på slagfältet, där Jabhat al-Nusras styrkor i Aleppo åter har inringats av Syriska arabiska armén understödd av Rysslands flygvapen.

USA har inte längre kniven på strupen på Damaskus.


Efter en stor offensiv har den Syriska arabiska armén lyckats driva ut rebeller från ett område strax söder om Aleppo och regimstyrkorna har återställt belägringen.

På söndag lyckades syriska arméstyrkor återigen skära av tillförselvägarna av vapen och förstärkningar till rebellerna i halva  den syriska staden Aleppo.

Återställandet av belägringen i Aleppo bryter vänder på nytt situationen till den lagliga regeringens fördel. Oppositionens motoffensiv som pågått i en månad med visst stöd av USA är därmed bruten.
Offensiven mot Aleppobelägringen förra månaden leddes av Jabhat Fateh al-Sham, den al-Qaida-filial som tidigare kallades Jabhat al-Nusra och som terroriststämplats av både USA och FN.

Men Jabhat al-Nusra har ett samarbete med USA-stödda "moderata" rebeller som gör Obama-administrationen medskyldig. Därav Obamas buttra uppsyn efter nyheten om att pro-Assad styrkor återtagit ett strategiskt militärt komplex i Ramosa-distriktet i Aleppos sydvästra utkanter, enligt nyhetsbyrån SANA.

Komplexet erövrades av rebeller förra månaden . "Ramosa är avgörande för alla parter", säger Al Jazeeras Hashem Ahelbarra. "Det är viktigt för regeringen, eftersom det kommer att bana väg för dem att omringa rebellkontrollerade områden. Det är också viktigt för rebellerna eftersom det är den enda försörjningslinjen."

Aleppo var en gång Syriens största och rikaste stad före utbrottet av konflikten i 2011. Stadsbefolkningen har faktiskt halverats sedan mitten av 2012.

http://sputniknews.com/middleeast/20160905/1044996386/syria-assad-siege-aleppo-rebels.html