23 sep. 2016

Afghansk minister hotar bryta med USA

General Taj Mohammad Jahid, inrikesminister i Afghanistan, hotar att revidera avtalet mellan Kabul och Washington som ger USA rätt att stationera trupp i landet. Orsaken är att USA:s flygvapen 19 september dödade åtta afghanska polismän och sårade 26. 

Inrikesminister Jahid har sagt att ett möte kan komma att sammankallas i nationella säkerhetsrådet inom den närmaste framtiden för att se det nuvarande bilaterala avtalet med Washington om samarbete med USA när det gäller landets säkerhet.


Även om ingen tar honom på orden, uppfattar många det som ett tidens tecken. Kabulregeringens klientställning till Washington håller på att bli ett hinder i de inre fredsförhandlingarna.

I dagarna lyckades regeringen med stor möta sluta ett fredsavtal med Gulbuddin Hekmatyar, ledare för ett av de islamistiska partier bekämpade sovjetockupationen 1979-88, och också en av de få mujahedinledare som inte gick i USA:s ledband (han var den ende som aldrig besökte Washington).

Förutom generaql Tajs protests kräver ett stort antal afghanska parlamentsledamöter att parlamentet,  Loya Jirga, ska blixtinkallas för att överväga regeringens avgång, eftersom den tydligen inte kan hävda den afghanska islamiska republikens intressen gentemot USA.
Den dödliga raiden den 19 september inträffade när den afghanska polisen utförde en operation mot en stor talibangrupp. Operationen var avtalad med USA:s  kontingent i Afghanistan.  


Talibanerna gick fria medan den afghanska polisen lämnades att begrava sina döda.
 
http://www.pravdareport.com/news/world/asia/23-09-2016/135686-kabul-0/#sthash.2omA3wvA.dpuf