14 sep. 2016

Militarisering falskt recept på EU:s kris

"EU:s tjänstemän drar inga lärdomar av Brexit", sade Nigel Farage, det brittiska EU-kritiska partiet UKIP:s representant i EU-parlamentet när han kommenterade kommissionsordföranden Jean-Claude Junckers årliga "tal till unionen".

Nigel Farage angrep särskilt Jean-Claude Juncker för hans planer på en "europeisk armé" och "mer Europa" under de kommande 12 månaderna."Det blir svårt att tala om EU som fredsprojekt", menade han.
Militarisering och mera överstatlighet skulle alltså vara svaret på EU:s kris enligt Jean-Claude Juncker.

Att inrätta ett militärt högkvarter för EU är ett förslag som ställts redan tidigare men då avvisats av britterna. Nu måste oppositionen komma från andra. Sveriges EU-minister Ann Linde har meddelat att Sverige motsätter sig förslaget.

Farage menade att EU får svårt att kalla sig ett fredsprojekt om unionen tar ett så farligt steg.
Nigel Farage kritiserade också valet av EU:s Brexitförhandlare, Guy Verhofstadt, som enligt Farage är "en överstepräst, en fanatiker" i templet EU.Enligt Juncker är det föreslagna militärhögkvarteret ett förslag som kan spara miljarder i samordningsvinster mellan EU-ländernas arméer. Och han sade att den ekonomisk unionen måste fördjupas, bl.a. med en fördubbling av EU:s investeringsprogram.Guy Verhofstadt talade också i debatten och beskrev Brexit som en möjlighet att rycka fram mot ökad överstatlighet.

 
Under de följande dagarna samlas de 27 återstående EU-ledarna vid ett toppmöte i Slovakiens huvudstad Bratislava - utan Storbritannien vid bordet.På tisdag varnade EU:s president Donald Tusk
i ett brev till deltagarna i toppmötet för att nya befogenheter till EU:s institutioner "inte är det önskade receptet".

news.sky.com