7 sep. 2016

Rysslands paralympiker ger inte upp

Ryssland genomför en alternativ turnering för de paralympier som i strid med de mänskliga rättigheterna kollektivt uteslutits från den pågående deltagande i Paralympiaden i Rio.

"Den paralympiska sporten i Ryssland kommer även i fortsättningen att få vårt stöd, vår uppmärksamhet och omsorg", sade Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko vid invigningen av de alternativa spelen på onsdagen.Många internationella idrottsförbund har talat emot uteslutningen av hela den ryska laget från 2016 Paralympiaden i Rio de Janeiro, sade Mutko.

"Vi vet alla väl hur mycket hårt arbete krävts från er alla personligen, av era tränare, av Ryska paralympiska kommittén, av era vänner och släktingar att förbereda sig för Rio, sa Mutko också.

"Jag känner mig djupt bedrövad över att ni inte kan delta i denna idrottsfest i Rio, men vi kommer att glöra allt vi kan för att snarast återföra er till den globala paralympiska familjen", sa Mutko.

Den 7 augusti beslutade IPC, som arrangerar Paralympiaden, att utestänga hela det ryska paralympiska laget från att delta i spelen 2016. Avgörandet inspirerades av en rapport som tidigare i sommar levererats av den oberoende antidopingkommissionen World Anti-Doping Agency (WADA).

I rapporten, som utarbetats under ledning av den kanadensiska idrottsjuristen Richard McLaren , gjordes särskilt gällande att totalt 35 dopingprover avgivna av ryska paralympiker skulle ha dolts mellan 2012 och 2015. Det visade sig dock senare att inte alla proverna gällde paralympiker, men trots det bestraffades de kollektivt.

De alternativa tävlingarna för de utestängda ryska paralympikerna hålls den 8-9 september vid idrottsanläggningar i Moskva-regionen. Totalt 263 idrottare deltar i turneringen och tävlar i 18 sporter.

http://tass.com/sport/898479