4 sep. 2016

Ukrainas förste president: Krim tillhör Ryssland

Ukrainas förste president Leonid Kravtjuk har erkänt Krim som en del av Ryssland. "I själva verket är det (Krim) redan Ryssland", sade Kravtjuk i en intervju med UNN News Agency .


Han uppmanade myndigheterna i Kiev att hålla isär frågorna om Donbass och Krim.

I fallet Donbass är det möjligt att bilägga konflikten, men Krim "är redan en del av den ryska federala systemet. I själva verket är det redan Ryssland", sade Kravtjuk. 

Krim folkomröstade den 16 mars 2014 om återförening med Ryssland. Med ett rekordhögt valdeltagande på över 80%, röstade 96,7% av Krims invånare och 95,6%  i hamnstaden Sevastopol  för halvöns återinträde Ryssland.Fördraget om att integrera republiken Krim och staden Sevastopol till Ryssland godkändes av båda kamrarna i det ryska parlamentet, varefter president Vladimir Putin undertecknade en federal lag om att införliva de två nya ingående enheter i Ryssland. 

Ukraina, USA och EU har vägrat att erkänna Krim som en del av Ryssland, trots folkomröstningens överväldigande definitiva resultat. I andra fall, t ex Kosovo har USA och EU erkänt en ny stat utan att ens en folkomröstning hållits.

När Rysslands president Vladimir Putin i går framträdde vid Eastern Economic Forum i Hangzhou förklarade han att frågan om Krim redan är avgjord och inte öppen för förhandlingar, ett uttalande som publiken besvarade med applåder.

red