27 sep. 2016

USA undergrävde eld upphör-avtalet

Den syriska presidentrådgivaren  Bouthaina Shaaban förklarade i en TV-intervju igår att avtalet om eld upphör hade undergrävts inifrån av USA.
 

Samtidigt har Rysslands UD publicerat hela den tidigare hemliga avtalstexten.

I intervjun med Al Mayadeen TV klargjorde Shaaban att eld upphöret undergrävts av USA-regeringens oordnade agerande tillsammans med dess moraliska förfall - att inte kunna hålla ingångna överenskommelser. Såväl i Pentagon som i kongressen undergrävdes avtalet genom att man inte velat lyssna på Obama.

Hon betonade att den syriska ledningen var en huvudpart i samråd om varje punkt i avtalet innan det skrevs ner, och tillade att Ryssland skiljer sig från västvärlden när det gäller att respektera staternas suveränitet och allierade. Ryssland har inte samtyckt till någon enda detalj om Syrien innan det fått  samtycke av den syriska ledningen.


Beträffande USA:s angrepp på en syrisk arméposition i Deir Ezzor sade Shaaban USA levererat en ursäkt - men bara genom informella kanaler. Syrien vill ha en offentlig ursäkt som säkerställer att händelsen aldrig upprepas. 

Hon kritiserade FN för att ha underlåtit att fullgöra sin roll som en neutral internationell institution och noterade att vissa FN-arbetare försökt avråda medborgare från att komma ut ur stadsdelen al-Waer i Homs och från Daraya på Damaskus landsbygd.

Hon kritiserade 
FN:s  särskilda sändebud till Syrien, svensken Staffan de Mistura, för att inte utföra sina uppgifter med öppenhet, och  FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon för att han nyligen riktade  grundlösa anklagelser mot Syrien.


källa: Shaaban: Russian-US deal on Syria was undermined inside US Congress

Det publicerade avtalet USA-Rysslanda kan läsas in extenso på  ryska . På engelska finns ett av fem dokument som  AP publicerat samt en utvidgad version på  USA:s utrikesdepartements hemsida.