24 sep. 2016

Nya ryska uppgifter till MH-17-utredning

Den ryska missiltillverkaren Almaz-Antej har överlämnat nya data till de nederländska myndigheterna som utreder flygplanskraschen i östra Ukraina 17 juli 2014. Ett passagerarplan tillhörande Malaysia Airlines. 298 passagerare och besättning sköts ned - men av vem?

Uppgifterna är av den arten att ryssarna är "nästan säkra" på att de kommer att påverka den utredning som ska offentliggöras 28 september.


Samtidigt som Almaz-Antej överlämnar rådata från ett av Almaz-Antejs radar- och styrsystem från den aktuella dagen är Rysslands undersökningskommitté (motsvarigheten till FBI) berett att förse utredarna med det ryska luftförsvarets radardata.

Ryska bloggare har också tagit sig an den s k Bellingcat-rapporten som sägs bevisa att den ödesdigra missilen sköts upp från miliskontrollerat område i Donbass. I en motrapport på visas en rad felaktigheter som ledde Bellingcat till att peka ut Ryssland som direkt ansvarigt.

I den rapport som de officiella utredarna publicerade i oktober i fjol kunde man inte slutgiltigt fastställa den exakta område som missilen avfyrats från. Almaz-Antej gick vidare med sin egen utredning av kraschen och fann att missilen som drabbade planet bara kunde ha skjutits upp från byn Zarosjtjenskoje i Donetsk-regionen, som var under kontroll av ukrainska styrkor vid tidpunkten för händelsen .

Från rysk sida finns vissa tvivel om vem som egentligen styr den holländska utredningen. Man befarar att den används av USA i dess geopolitiska spel.

Apropå den färska anklagelserna att Ryssland skulle ha bombat en humanitär konvopj i Aleppo sade Rysslands utrikesminister Lavrov igår att den som påstår detta bör kunna uppvisa åtminstone något framgment av en projektil som skulle kunna knytas till Ryssland. Det har de inte gjort hittills.

sputniknews.com 24/9