21 sep. 2016

Kina bygger 60 kärnkraftverk

En skiss av ett planerat flytande kärnkraftverk.
Kina planerar att bygga 60 nya kärnkraftverk på 10 år. 570 miljarder dollar kommer att vikas i budgeten för detta ändamål.Det konstaterade vice ordföranden i det statliga kärnteknologibolaget SNPTC Cheng Guangming, rapporterar China Radio International. Enligt honom har dock industrin ännu bara kapacitet att bygga två nya kärnkraftverk om året.


Det handlar om SNPTC, China National Nuclear Corporation och China General Nuclear. Det senare är redan tillsammans med Frankrike engagerat i bygget av Hinkley Point kärnkraftverk i Storbritannien.

Den brittiska regeringen har tills nyligen motsatt sig Kinas deltagande, men nu har parterna kunnat enas och anta förslaget. Kina självt har 30 genererande enheter med en kapacitet på 28 GW. Nästan lika många är under byggnad. I slutet av 2016 kommer Kina att börja utveckla ett flytande kärnkraftverk.

Enligt en medlem av den ryska kärnkraftmyndigheten "Rosatoms" offentliga råd, Valerij Mensjikov, finns en särskild fara med ålderstigna kärnreaktorer. "I det forna Sovjetunionen råder den största oron för kärnkraftverk i Ukraina", - sade han. Dessutom utgör det en allvarlig risk att man nu ersätter de ryska bränslestavarna i dessa reaktorer med amerikanska motsvarigheter.

Experten säger att det finns problem även med kärnkraftverk i Ryssland. För att skydda landet från kärnkraftsolyckor, är det nödvändigt att först och främst att avveckla föråldrade reaktorer som vid  Leningrad kärnkraftverk, sade Mensjikov.

Tidigare har en grupp specialister från University of Sussex sagt att nästa katastrof, liknande den som inträffade vid kärnkraftverket i Tjernobyl, snart kan upprepas. I sitt arbete analyserade forskarna mer än 200 kärnkraftsolyckor.

Nyhetsbankens kommentar: Tjernobylolyckan var dock speciell genom att de orsakades av att personal i mellanställning utförde ett icke-godkänt experiment med reaktorerna. Sådana fel i organisationen kan uppstå oavsett reaktorns ålder.

warandpeace.ru 21/9