19 sep. 2016

Euron hotad av italienska underskott

Italiens ställning i förhållande till eurosystemet har nått
bottenrekordet minus 326,9 miljarder Euro på ca 100 miljarder euro.
EU:s centralbank pumpar in miljardtals euro i Italien. Men istället för att hjälpa landet på benen strömmar pengarna ut ur landet. Landet hotas av en statsfinansiell kris av "grekiskt" format.

ECB-chefen Mario Draghi var ganska oblyg när han på den första presskonferensen efter sommaruppehållet förklarade: "Penningpolitiken har aldrig fungerat bättre än idag".Samtidigt slog Italiens centralbank ett nytt bottenrekord. Skulderna till eurosystemet ökade i augusti med mer än tio procent till 327 miljarder euro. Det är mer än tre gånger så mycket som Sveriges statsbudget.

"Italiens rekordstora underskott i förhållande till eurosystemet är ett säkert tecken på att ECB:s kvantitativa lättnader (QE) inte fungerar", säger Fabio Balboni, ekonom på HSBC i London.

Sedan lanseringen av QE-programmet i mars 2015, har Italiens underskott i förhållande till europsystemet. "De frodiga resurser som skapas av ECB:s obligationsköpsprogram gagnar inte tillväxten i Italien, utan pengarna går utomlands", säger Balboni.

Enligt en färsk undersökning från Deutsche Bank har Italien i termer av ekonomisk produktion per capita blivit fattigare sedan 1999.

Arbetslösheten är på 11,4 procent och ungdomsarbetslösheten på 39,2 procent.

Ovanpå den ekonomiska instabiliteten kommer en folkomröstningen senare i höst om en stor parlamentarisk omorganisering. Opinionen för att avvisa förslaget vilket gynnar det eurokritiska partiet "Fem stjärnor".

Problemet som hela tiden kommer till ytan är att euron inte passar Europa. Den innebär för Italiens del ca 15 procents övervärdering av valutan i förhållande till det verkliga värdet. För Tysklands del blir det en undervärdering som tjänar till att hela tiden driva på dess export. Reserverna strömmar från syd till norr. Hela tiden.

källa: Die Welt 14/9