22 sep. 2016

Nato avvisar transponderkrav över Östersjön


Nato avvisar Rysslands förslag om införa ett krav på att alla flygningar över Östersjön ska ske med påslagna transpondrar. Bland annat Sverige har tidigare kritiserat Ryssland för sådana flygningar och Margot Wallström har till och med uppkallat Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev för att understryka detta.

Moskva reagerade positivt på kritiken och Rysslands president Vladimir Putin och Finlands president Sauli Niinistö endast tidigare i år om ett gemensamt förslag.Moskva inbjöd Sverige och andra Östersjöländer till samtal om detta, men Sverige avböjde.


Nu visar det sig alltså att det är Nato som är det verkliga hindret för ett säkrare Östersjön. Enligt Wall Street Journal skulle Moskvas förslag "inte förbättra flygsäkerheten" och "skulle inte hindra ryska plan att flyga farligt nära västs fartyg och flygplan".
Sedan 2004 patrullerar Nato luftrummet över Litauen, Lettland och Estland och "vissa medlemsländer alliansen, såsom USA och Norge, kan genomföra nationella underrättelseoperationer i regionen, utan att utföra denna säkerhetsåtgärd", dvs. med avslagna transpondrar. På sistone har Nato även skickat in sina AWACS-plan i Östersjön (bilden).
Även Moskvas erbjudande om samtal mellan militära flygsäkerhetsexperter avvisas av Nato. "Diplomater i alliansen anser att ett sådant möte är i strid med alliansens beslut att frysa det praktiska samarbetet (med Ryssland)".
warandpeace.ru 22/9