11 sep. 2016

Juholts enda fel var ett JA till Libyenflyg

Håkan Juholt lämnar politiken. Han är bitter över hur han blivit behandlad av Nato-kamarillan i partiledningen.

I SVT:s morgonsoffa och i Ekots söndagsintervju har han släppt ut sin bitterhet.Det enda han ångrar var att han gav efter för krigsivrarna i den egna partiledningen och gick med på att skicka krigsplan till Libyen.
Det han upplever allra värst är att partiet till och med rensat ut alla hans tal från partiets tidslinje på Facebook. Det har också sagts att han inte skrivit sina tal själv, vilket upprör honom djupt.

Idag tar han det som bevis på att det var bra tal. Bland annat sade han i ett tal att Sverige som alliansfritt land inte skulle medverka i Nato:s planerade krig mot Libyen.

Det fick han sedan äta upp. Nato-kamarillan tvingade honom att göra upp med Alliansen och gå med på att Sverige skickade en kontingent JAS-plan till Libyen.

Det är det enda han ångrar från sin tid som partiledare. Kompromissen fick honom att framstå som velig. En bild han senare inte kunde ändra.

"Hade jag bara stått fast vid mitt nej hade regeringen följt det. Då hade det blivit att "Juholt fick Reinfeldt och Norge att ta hem planen". Då hade jag varit stark. Nu blev jag svag i stället."

Juholt valdes till partiordförande i mars 2011, och tvingades meddela sin avgång redan i januari 2012, efter mycket skriverier om hans bostadsfråga.

Att det bara var ett svepskäl framkom senare när det visade sig att Margot Wallström tagit emot en lägenhet av Kommunal och Peter Hultqvist en av en privat officersstiftelse. Men eftersom de båda personerna tillhör "rätt" gäng i partiledningen fick det passera.

I Söndagsintervjun berättade Juholt om hur den dåliga självkänslan, den enkla arbetarbakgrunden, förföljt honom och hur han såg sig som tillfällig besökare i riksdagen.

red