19 jan. 2020

Sex amerikanska plan var nära Irans gräns

Rysslands t f utrikesminister Sergei Lavrov säger att det finns overifierad information om att minst sex amerikanska F-35-jetflygplan befann sig "i det iranska gränsområdet" vid den tidpunkt då Iran av misstag sköt ned Ukraina International Airlines flyg PS752 förra veckan.
 

"Den här informationen har ännu inte verifierats, men jag vill betona den irritation som alltid följer med sådana situationer," sade han på fredagen.
Lavrov betonade att det var viktigt att förstå sammanhanget kring händelsen, som inträffade då Iran var i högsta beredskap efter vedergällningen mot Washingtons mord på generallöjtnant Qassem Soleimani.

"Det finns information om att iranierna förväntade sig en ny attack från USA efter den iranska attacken men de visste intre vilken form den skulle kunna ta," sade Lavrov.

Den ryska utrikesministern tilllade att han inte försökte ursäkta någon för händelsen.

Den 8 januari kraschade det ukrainska planet några minuter efter start nära huvudstaden Teheran, medan han var på väg till Kiev. Händelsen ledde till att alla 176 personer ombord dödades, de flesta var iranier.

Den ryska utrikesministern sade också att den tragiska nedskjutningen av det ukrainska planet fungerade som en "mycket allvarlig röd flagga" som signalerade ett behov av att "börja arbeta med avtrappning och inte med ständiga hot."

"En ökning av spänningarna mellan Iran och USA kommer inte att hjälpa till att lösa en enda kris i regionen", sade han.

Lavrov tillade att Washingtons mord på Soleimani var en extrem åtgärd som "strider mot alla tänkbara normer i internationell rätt."

Enligt irakiska tjänstemän befann sig Soleimani i Irak på officiell inbjudan av den irakiska regeringen när han träffades av en amerikansk drönarattack på Bagdads internationella flygplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.