18 jan. 2020

Två fransmän av tre stöder strejken, misstror Macron

Nära 16 000 demonstrerade i Lyon på fredagen.
Fransk polis fick i fredags evakuera president Emmanuel Macron från en teater i Paris efter att några demonstranter lyckats komma in i byggnaden, medan många fler försökte komma in.
Demonstranter som skanderade "Macron, avgå" samlades utanför Les Bouffes du Nord-teatern efter att folk spridit på sociala medier att presidenten var på plats.

63 procent av fransmännen säger nu i en opinionsmätning att de ”inte litar på” presidenten.Louvrens Leonardo da Vinci-utställning, som markerade 500-årsminnet av den italienska mästarens död, stängdes också medan strejkerna fortsatte på 44:e dagen.

Enligt fackföreningarna marscherade 550 000 människor över Frankrike i fredags, inklusive
150 000 i Paris och tiotusentals i städer som Marseille, Toulouse, Bordeaux och Nantes. I Toulouse avbröts en ceremoni som hölls av högerborgmästaren Jean-Luc Moudenc. Gula västar spände upp en banderoll  "Emmanuel Moudenc, borgmästare för de rika" och sjöng sina kampsånger.

En ny omgång gatumöten planeras till kommande fredag, då pensionsplanen kommer att presenteras av regeringen. President Macrons regering har redan uteslutit alla möjligheter att överge planen. Den tänker lägga fram pensionsreformförslaget på fredag ​​så att det kan diskuteras i parlamentet från mitten av februari och bli lag före sommaren.

De strejkande har avvisat premiärminister Édouard Philippe tillkännagivande om ett "tillfälligt" tillbakadragande av en planerad höjning av pensionsåldern med två år.

Bland arbetarna växer motståndet mot Macron och stödet för strejken. En Odoxa-undersökning för France-Info och högertidningen Le Figaro konstaterade att 66 procent av befolkningen fortfarande anser strejken "rättfärdig" . Dessutom sa 67 procent till Odoxa att  Philippes "kompromiss" var "en halvmesyr som kom för sent."

red

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.